Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

Initiatieven en hulp voor studenten

Voor veel studenten is het een moeilijke tijd. Er is weinig sociaal contact en onderwijs wordt gevolgd vanachter een beeldscherm. Stress, ongemak en eenzaamheid kunnen leiden tot sombere gevoelens en lusteloosheid. Om je te helpen daarmee om te gaan, staan hieronder allerlei links verzameld. Van vrijetijdsbesteding in coronatijd tot hulp van coaches en (student)psychologen.

Heb je last van negatieve gevoelens?
Bekijk dan deze video. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft tips over hoe je kunt omgaan met negatieve gevoelens in deze tijd.

Omgaan met negatieve gevoelens, stress, eenzaamheid

 • Praat gratis met een coach van UpTalk

  Zit je ergens mee? Voel je je down of  gestresst? Praten helpt. De professionele coaches van UpTalk helpen je verder. Bellen kan iedere dag van de week. 

  UpTalk is een initiatief van Thrive Amsterdam Mentaal Gezond in samenwerking met Mindmasters, Jouw GGD en @Ease.

 • Spreek met je studieadviseur

  De studieadviseurs bieden je ondersteuning als je met iemand wilt praten over je studie. De studieadviseurs zijn gewoon telefonisch of online bereikbaar. Ga voor contactgegevens naar de studentenpagina en kies je opleiding in de lijst. Ga daarna naar de A-Z en naar het kopje Studieadviseurs.

 • Heb jij zelfmoordgedachten? Bel 113

  Heb jij last van zelfmoordgedachten of heb je hulp nodig? Ga dan naar de website voor zelfmoordpreventie www.113.nl of bel naar 113 of 0800-113. Hulp is zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar. UvA studenten buiten Nederland kunnen gebruikmaken van de chatdienst van 113.

Samen iets doen

 • Wondr Walk: vier weken een wandeling maken met iemand anders

  Wondr Walk is een studenteninitiatief om jonge mensen met elkaar te verbinden. Vier weken lang ga je elke week met iemand wandelen. Elke wandeling heeft een ander thema dat aansluit bij welzijn, met bijbehorende ijsbrekers, begeleidende vragen en een activiteit.

  Als je je aanmeldt, word je gematcht met iemand op basis van gemeenschappelijke hobby's en interesses, en waar je woont in Amsterdam.

 • Ontmoet anderen via de Niluk app

  Via de Niluk app kun je mensen ontmoeten met dezelfde interesses. In plaats van grote events, kun je in kleine groepjes activiteiten organiseren. Het idee is om offline contact te hebben vooral nu zoveel van ons leven online plaatsvindt.

 • Organiseer een video-etentje: Stichting Eet Mee

  Wist je dat mensen die vaker samen eten zich gelukkiger voelen? Door te eten met mensen die je nog niet kent, maak je op een fijne manier kennis met elkaar. Wil je nieuwe mensen leren kennen tijdens een video-etentje? Maak een account aan en dan gaat Stichting Eet Mee op zoek naar een goeie match voor jou.

 • Extra studieplekken beschikbaar

  Het aantal kwetsbare studenten dat een beroep moet doen op de studiefaciliteiten van de UvA neemt toe. Daarom is het aantal plekken in de afgelopen maanden al verdriedubbeld, naar iets meer dan 2.000 plekken. Er wordt nu hard gewerkt aan het verder uitbreiden van studie- en samenwerkingsplekken. Die komen de komende tijd stapsgewijs beschikbaar.

  Omdat we iedereen die het nodig heeft een plek aan willen bieden, vragen we je het door te geven aan de Bibliotheek als je een plek gereserveerd hebt maar daar geen gebruik van maakt. Dan kan de plek vrijgemaakt worden voor een ander.

Competenties

 • Studeer in de Onlinebrary

  Ook al zit je thuis, het is fijn om je medestudenten te kunnen blijven zien. Je bent namelijk niet de enige die studeert. Op MS Teams vind je de Onlinebrary, een motiverende en inspirerende online studieomgeving waar je geconcentreerd samen kunt studeren en elkaar kunt ontmoeten.

 • Doe een CREA cursus

  Wil je Photoshop leren gebruiken? Of heb je interesse in een schrijfcursus? Het aanbod voor het eerste blok (startend in februari) van voorjaar 2021 staat online! In het voorjaar kun je op twee momenten starten met een 8-weekse cursus: begin februari en in april.

Bewegen

 • Sporten bij USC

  USC – hét sportcentrum van de UvA – is open! Als student train je supervoordelig, en het sportaanbod is gigantisch. Check bijvoorbeeld de fitnessabonnementen: fitness bij 4 USC-vestigingen, inclusief heel veel groepslessen.

 • Ga naar buiten voor een wandeling

  Ommetje-app

  Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Heb je zin in een challenge? Download samen met je vrienden Ommetje, een app waarmee je punten krijgt als je een ommetje maakt. Hoe meer je wandelt, hoe hoger je op de leaderboard komt te staan.