Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Corona: Thuiswerken en -studeren

Veelgestelde vragen

Voor medewerkers

Alle informatie over thuiswerken voor medewerkers is te vinden in de A-Z op de medewerkerssite.
Zie ook de informatie onder Terugkeer naar campus.

 • Waar vind ik meer informatie over vergaderen of samenwerken in Microsoft Teams?

  Om online thuiswerken zo gemakkelijk mogelijk te maken wordt Microsoft Teams versneld aangeboden. Teams is onderdeel van Microsoft 365 en een prima tool om veilig mee online te vergaderen, chatten, videobellen en samenwerken in bestanden. Dit kan zowel met collega’s  binnen als buiten de UvA.

  Om jouw persoonsgegevens, informatie en bestanden te beveiligen stel je een extra inlogstap in, zogenaamde tweestapsverificatie. Zo kun je niet alleen gemakkelijk samenwerken, maar ook veilig. Het instellen is eenmalig, eenvoudig en duurt vijf minuten. Kijk op het lemma voor instructie.

  Meer informatie over Teams vind je op de medewerkerssite van de UvA.

 • Waar vind ik meer informatie over Zoom?

  Om in deze tijd onderwijs te kunnen blijven leveren en ondersteunen, heeft de UvA online vergader- en onderwijssoftware Zoom aangeschaft. ICT Services heeft samen met Zoom een extra mogelijkheid toegevoegd om Zoom-meetings te beveiligen.

  Door ‘only authenticated users can join’ aan te vinken, kunnen medewerkers en studenten alleen deelnemen aan  een Zoom-meeting, door in te loggen met een UvANetID. Voor veilig gebruik van Zoom wordt geadviseerd om in te loggen met je UvAnetID en gebruik te maken van een waiting room en een wachtwoord.

  Meer informatie over Zoom vind je op de medewerkerssite van de UvA.

Voor studenten

Tips voor thuisstuderen tijdens de coronacrisis zijn te vinden in de A-Z op de studentensite.
Zie ook de informatie onder Terugkeer naar campus.

 • Ik heb thuis geen wifi en kan daardoor thuis niet online studeren of tentamens maken. Waar kan ik terecht?

  Studenten die niet thuis kunnen studeren of tentamens maken, kunnen terecht bij de studieplekken die hiervoor zijn ingericht op de campussen. Deze studieplekken dien je vooraf te reserveren. Reserveren kan via de Universiteit Bibliotheek. Kijk voor meer informatie op uba.uva.nl

  Heb je een vraag over de studieplekken op jouw campus, neem dan contact op met de Onderwijsbalie (Education Desk) van jouw faculteit. De contactgegevens vind je op student.uva.nl.

  Kom alleen naar de UvA als je geen gezondheidsklachten hebt. Als je geen plek gereserveerd hebt, dan hebben we helaas geen plek voor je. We raden je dan aan om elders een rustige plek te zoeken waar je een veilige wifi-verbinding kunt maken.

 • Mijn laptop is niet geschikt om thuis te studeren of mijn laptop is defect, gestolen of niet beschikbaar. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Als je eigen laptop niet geschikt is om thuis te studeren of je hebt even geen beschikking over je laptop, is een laptop huren de eerste optie.  Via Surfspot (je kunt hier inloggen met je studentenaccount) kun je vanaf €13,50 per maand een laptop huren. Je gaat dan een huurcontract aan voor minimaal 6 maanden. Daarna is opzeggen per maand mogelijk. Je betaalt bij start een borg van €50.
  • Ook kun je terecht bij Studie PC.
  • Daarnaast is het mogelijk een Chromebook te lenen in de bibliotheek en de verschillende faculteitsbibliotheken.
  • Mocht dit geen oplossing bieden, dan kun je contact opnemen met de onderwijsbalie van je opleiding. We kijken dan hoe we je vanuit de UvA kunnen ondersteunen bij jouw ‘studeren-vanuit-thuis-situatie’. 
 • Waar vind ik meer informatie over Zoom?

  Om in deze tijd onderwijs te kunnen blijven leveren en ondersteunen, heeft de UvA online vergader- en onderwijssoftware Zoom aangeschaft. ICT Services heeft samen met Zoom een extra mogelijkheid toegevoegd om Zoom-meetings te beveiligen.

  Door ‘only authenticated users can join’ aan te vinken, kunnen medewerkers en studenten alleen deelnemen aan  een Zoom-meeting, door in te loggen met een UvANetID. Voor veilig gebruik van Zoom wordt geadviseerd om in te loggen met je UvAnetID en als je zelf een sessie organiseert kun je gebruik maken van een waiting room en een wachtwoord.

  Meer informatie over Zoom vind je op de studentensite van de UvA.