Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. Y. Venema is benoemd tot hoogleraar Logica, in het bijzonder de Mathematisch Logica en grondslagen van de Informatica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

dhr. prof. dr. Yde Venema,Medewerker FNWI, hoogeleraar Logica, i.h.b. de Mathematische Logica en grondslagen van de Informatica. Foto Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Dhr. dr. Y. Venema (1963) is benoemd tot hoogleraar Logica, in het bijzonder de Mathematisch Logica en grondslagen van de Informatica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Yde Venema is actief op verschillende terreinen binnen de logica en de theoretische informatica. Zijn voornaamste expertise betreft de wiskundige theorie van de modale logica, een tak van de logica die in de afgelopen decennia tot grote bloei is gekomen, met toepassingen in gebieden die reiken van de economie tot de taalkunde. Venema is co-auteur van een standaardwerk op dit gebied, het tekstboek Modal Logic (Cambridge University Press, 2001). Vanuit dit specialisme vloeit op natuurlijke wijze zijn bredere wiskundige onderzoeksinteresse voort. Venema heeft gepubliceerd in vakgebieden als universele algebra, algebraïsche logica, topologische dualiteiten, automatentheorie en coalgebra.

Venema werkt sinds mei 1998 aan de UvA, eerst als universitair docent en sinds 2006 als universitair hoofddocent. Voor die tijd was hij onder meer werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam, het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Venema is editor voor onder meer het elektronische journal Logical Methods in Computer Science en het Journal of Logic and Computation. In 2005 ontving hij een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor zijn onderzoeksvoorstel Algebra and Coalgebra: the mathematical environment of modal logic.