Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. R. Ronald (1972) is benoemd tot hoogleraar Housing, Society and Space aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Ronald, Richard, hoogleraar FMG, Housing, Society and Space
Foto: Dirk Gillissen

Richard Ronald focust in zijn onderzoek op woningbouw in relatie tot sociale, economische en stedelijke transformaties in Europa en in de regio Azië-Pacific. Hij heeft in de afgelopen twee decennia uitgebreid onderzoek verricht in Japan en Zuid-Korea, met bijzondere aandacht voor de veranderende rol van huisvesting in het beheer van sociale en demografische veranderingen. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen over deze landen, recent ook over China en elders in de Oost-Aziatische regio. Ronald besteedde in zijn publicaties onder andere aandacht aan de groeiende afwijkingen tussen woningmarktprocessen, staatsinterventies en familiepraktijken die de opkomst van nieuwe maatschappelijke risico's en sociale fragmentatie in deze context versterken en de Oost-Aziatische steden helpen omzetten.

In Europa en Nederland benadrukt Ronalds onderzoek de veranderende rol van huisvesting in de welvaartsstaatstructuren, evenals de voortdurende kolonisatie van de vastgoedmarkt door wereldwijde financiën. In zijn onlangs voltooide ERC-project leidde Ronald een onderzoek naar de post-crisis woningmarkt en de herstructurering van beleid. Dit betrof ook een vergelijkend onderzoek naar hoe huishoudens en gezinnen vanuit verschillende Europese contexten hun woningen als vastgoed aanwenden om veranderingen in sociale, economische en welvaartszekerheid te compenseren.

Aan de UvA coördineert Ronald verschillende vakken in de bachelor en master van Sociale Geografie en Urban Planning op het gebied van huisvestingstelsels en woonbeleid. Hij is director van zowel de research masters Urban Studies en het Summer School programma Urban Studies.

Als hoogleraar gaat hij zich richten op de dynamische interacties tussen huisvestingspraktijk en -systemen in relatie tot specifieke sociaaleconomische en ruimtelijke contexten.

Over Richard Ronald

Ronald is sinds 2010 werkzaam bij de afdeling Geografie, Planning en Internationale Ontwikkelingsstudies van de UvA. Van 2013 tot 2016 was hij deeltijdhoogleraar Housing and Social Change aan de University of Birmingham, sinds 2016 is hij daar honorary hoogleraar. Ronald was onder meer Senior visiting research fellow aan de National University of Singapore en visiting professor aan Kyung Hee University in Seoel. Hij ontving een postdoctoral research fellowship van de Japan Society for the Promotion of Science aan Kobe University in Japan.

Ronald is co-voorzitter van de werkgroep Home Ownership and Globalisation van het European Network for Housing Research. Hij is hoofdredacteur van de International Journal of Housing Policy en redacteur van de boekserie The Contemporary City (Palgrave Books).