Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Prof. dr. L.A. Bialasiewicz (1971) is benoemd tot hoogleraar European Governance aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Bialasiewicz, Luiza, hoogleraar FMG
Foto: Eduard Lampe

In haar onderzoek richt Luiza Bialasiewicz zich op het buitenlands beleid en de geopolitiek van de Europese Unie, met een nadruk op het Middellandse Zee-gebied en Noord-Afrika. In het bijzonder bestudeert zij het migratiebeheer aan de buitengrenzen van de EU en de rol van derde staten bij de outsourcing van EU-grenscontroles, en bredere strategieën voor de beveiliging van het Middellandse Zee-gebied. In recent onderzoek keek Bialasiewicz naar de herschaling van het migratiebeheer binnen en buiten de EU-grenzen en de veranderende ruimtelijke aspecten van humanitaire hulp en vluchtelingenopvang.

Als hoogleraar aan de UvA vervolgt Bialasiewicz haar onderzoek naar de nieuwe mobiliteiten en immobiliteiten die de Europese ruimte fundamenteel veranderen, met een specifieke focus op de stedelijke dimensie van de transformaties van Europees beleid.

Over Luiza Bialasiewicz

In 2011 trad Bialasiewicz als universitair hoofddocent in dienst bij de afdeling Europese Studies van de UvA. In 2013 werd zij benoemd tot Jean Monnet Professor of EU External Relations aan de UvA. Deze leerstoel combineerde zij met de functie van gastdocent bij het College of Europe, waar ze een jaarlijks seminar geeft over Europese geopolitiek.

Bialasiewicz promoveerde in de geografie aan de Universiteit van Colorado, Boulder (VS), waar ze ook National Science Foundation Research Fellow was (1997-2000). In 2002 werd zij benoemd tot universitair docent Sociale geografie aan Durham University (VK)  en in 2006 tot universitair hoofddocent Politieke geografie aan Royal Holloway, University of London.

Bialasiewicz ontving verschillende onderzoekssubsidies, waaronder twee Jean Monnet-beurzen, een Marie Curie-fellowship en een National Geographic Society Global Exploration Fund Grant. Ook was zij visiting fellow aan vooraanstaande onderzoekscentra en -instituten in Canada, de Verenigde Staten, Japan, Oostenrijk en Italië. Daarnaast bekleedde zij diverse gastdocentschappen in Europa en Noord-Amerika. Bialasiewicz is lid van de redactieraad van verschillende vooraanstaande tijdschriften over politieke geografie en internationale betrekkingen, en publiceerde veelvuldig in toonaangevende peer reviewed tijdschriften als Political Geography, Environment and Planning D: Society and Space, European Urban and Regional Studies, Eurasian Geography and Economics en Geopolitics