Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. I. van Renswoude (1967) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Wetenschap van het handschrift in relatie tot de beschavingsgeschiedenis, in het bijzonder van de Middeleeuwen (500-1500) aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Herman de la Fontaine Verwey-leerstoel is ingesteld vanwege de Koninklijke Bibliotheek.

Renswoude, Irene van, hoogleraar FGw, Wetenschap van het handschrift In relatie tot de beschavingsgeschiedenis
Foto: Dirk Gillissen

Irene van Renswoude is gespecialiseerd in laatantieke en vroegmiddeleeuwse schriftcultuur, retorica, censuur en debat. Aan de UvA gaat zij zich in onderzoek richten op sporen van lezers in middeleeuwse handschriften, en met name op notities bij omstreden, verboden of haast-vergeten teksten, die buiten de wetenschappelijke of religieuze canon vielen. In samenwerking met Digital Humanities-experts van het Huygens ING zoekt zij naar nieuwe methoden om de kennisnetwerken waarin omstreden teksten circuleerden, beter in kaart te brengen. Ook gaat zij colleges geven aan bachelor- en masterstudenten binnen de Boekwetenschap.

In haar functie als postdoc bij het Huygens Instituut van de KNAW werkt Van Renswoude aan verschillende onderzoeksprojecten. Zo keek zij binnen het project Marginal scholarship. The practice of learning in the early Middle Ages (c.800-c.1000) naar de rol van marginale annotaties in de vroegmiddeleeuwse wereld van debat en controverse, van intellectuele vrijheid en censuur. Daarnaast werkt ze - samen met Mariken Teeuwen en Irene O’Daly - aan het project The Art of Reasoning: Techniques of Scientific Argumentation in the Medieval Latin West (400-1400). De onderzoeksaanvraag kregen Van Renswoude en Teeuwen gehonoreerd in de Vrije Competitieronde van NWO Geesteswetenschappen 2015. Het project gaat over wetenschappelijke methoden van argumenteren en redeneren van de vroege Middeleeuwen tot in de bloeiperiode van de middeleeuwse universiteiten. Van Renswoude is ook lid van de werkgroep Borders and the Transfer of Knowledge in het samenwerkingsprogramma The Making of a knowledge society in a globalizing world (1450-1800).

Over Van Renswoude

Van Renswoude is sinds 2011 postdoc-onderzoeker bij de afdeling History of knowledge van het Huygens ING (KNAW). Daarnaast is zij als onderzoeker, en bij gelegenheid docent, verbonden aan het Research Institute for History and Art History van de Universiteit Utrecht (UU). Ook was ze, in 2018, visiting fellow bij het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS).