NWO heeft drie veelbelovende buitenlandse wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend waarmee zij onderzoek kunnen doen aan de UvA. Daarnaast ontvangen drie UvA-onderzoekers de Rubicon-subsidie om onderzoekservaring op te doen in het buitenland

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft drie veelbelovende buitenlandse wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend waarmee zij onderzoek kunnen doen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast ontvangen drie UvA-onderzoekers de Rubicon-subsidie om onderzoekservaring op te doen in het buitenland. In totaal ontvingen 29 jonge, veelbelovende onderzoekers financiering uit het programma Rubicon. Met dit fonds geeft NWO pasgepromoveerde Nederlandse wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen in het buitenland en haalt NWO talent uit het buitenland naar Nederland.

De gehonoreerden

• Dr. Viviana d'Auria (Urban Studies): Building the city from home space
    Stedelijke verandering in landen ten zuiden van de evenaar vraagt om nieuwe beschrijvingen. Een interdisciplinaire analyse van de woningtransformaties in Lima en Accra brengen de praktijken in kaart van bewoners die hun 'eigen ruimte' aanpassen. Deze toenemende aanpassingen dragen bij aan nieuwe beschrijving van de stad.
    D’Auria, afkomstig van de Katholieke Universiteit Leuven, voert haar onderzoek uit aan Centre for Urban Studies van de UvA.
  • Drs. Elsmarieke van de Giessen (Geneeskunde): Schizofrenie: de hersenen uit balans
    Bij schizofrenie is in het hersengebied striatum de stof dopamine verhoogd waardoor psychoses kunnen ontstaan. Daarnaast hebben patiënten problemen met bijvoorbeeld motivatie en geheugen. Van de Giessen bekijkt met hersenscans of deze laatste problemen worden veroorzaakt doordat in de cortex van de hersenen dopamine juist verlaagd is.
    Van de Giessen gaat van het AMC naar Columbia University om haar onderzoek uit te voeren.
  • Dr. Rafael Gramage-Doria (Scheikunde): Bio-inspired supramolecular architectures for intra-cavity catalysis
    In dit project ontwerpt Gramage-Doria met kunstmatige katalysatoren kooien op nanoformaat met peptide-interieurs om de werkingsprincipes van natuurlijke enzymen na te bootsen en te begrijpen. Daarnaast richt hij zich op nieuwe mogelijkheden om de reactiviteit en selectiviteit van overgangsmetaalkatalysatoren te reguleren.
    Gramage-Doria komt voor zijn onderzoek van de Université de Strasbourg naar het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) van de UvA.
  • Dr. Helmer Helmers (Nederlandse taal en cultuur): News exchange and public opinion: the Bohemian revolution in Dutch news media (1618-1621)
    Internationaal nieuws speelde een belangrijke rol in de vroegmoderne Nederlandstalige media. Aan de hand van een internationale crisis onderzoekt Helmers hoe en waarom het nieuws werd overgedragen, en hoe het de publieke opinie in de Republiek beïnvloedde.
    Helmers, afkomstig van de Universiteit Leiden, gaat het project uitvoeren aan het Instituut voor Cultuur en Geschiedenis van de UvA.
  • Dr. Ruth van Holst (Psychiatrie): Gokken op dopamine
    Het spelen van gokspellen is voor veel mensen een leuk tijdverdrijf, maar bij een kleine groep geeft gokken ernstige problemen. Het plezierige gevoel van gokken is geassocieerd met dopamine-afgifte in het brein. Echter, bij mensen met een gokverslaving lijkt deze dopamine-afgifte verstoord en is het gokgedrag vaak ontremd. Er zijn aanwijzingen dat gokkers te gevoelig zijn voor winst terwijl verlies minder indruk maakt. Van Holst onderzoekt of er sprake is van verstoorde dopamineproductie in pathologische gokkers en hoe dit samenhangt met de gevoeligheid voor winst en verlies.
    Van Holst gaat van AMC-UvA naar het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag van de Radboud Universiteit.
  • Dr. Marijke Maijenburg (Geneeskunde): Embryonale ontwikkeling als routeplanner voor de productie van patiënt-specifieke bloedstamcellen
    Sommige leukemiepatiënten vinden geen geschikte donor voor beenmergtransplantatie. Bloedvormende stamcellen zijn de cruciale component van zo’n transplantaat. Om bloedvormende stamcellen te kunnen maken uit patiënt-eigen gereprogrammeerde stamcellen onderzoekt Maijenburg hoe deze ontstaan en uitrijpen tijdens de embryonale ontwikkeling. Maijenburg gaat van AMC-UvA naar de University of Pennsylvania.