Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Tien jonge, vernieuwende wetenschappers van de UvA en het AMC ontvangen een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Elke onderzoeker krijgt maximaal 800.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te zetten.

In totaal dienden 432 onderzoekers een aanvraag in bij NWO; 86 hiervan werden gehonoreerd met een Vidi.

De Toekenningen

Tomaten bewapenen zich tegen insecten

Dr. Petra Bleeker (Biologie)

Cultuurtomaten zijn letterlijk kasplantjes geworden die zich slecht kunnen verdedigen tegen schadelijke insecten. Bleeker onderzoekt het ontrafelen van de genetica achter ‘groene’ afweerstoffen uit wilde voorouders. Hiermee kunnen we cultuurtomaten op natuurlijke wijze bewapenen. Hierdoor kan het gebruik van insecticiden worden beperkt.

Voorspelbaarheid van dynamische systemen

Dr. Tatjana Eisner (Wiskunde)

Eisner beoogt in haar onderzoek een verband te leggen tussen verschillende fundamentele onderdelen van de wiskunde, en (lineaire) dynamische systemen met een nauw verband tussen plaatsen die één deeltje in de loop van de tijd aandoet en de gemiddelde ruimtelijke verdeling van veel deeltjes.

Het verslaafde brein als behandelterrein

Dr. Anneke Goudriaan (Geneeskunde)

In de hersenen van mensen die verslaafd zijn treden allerlei veranderingen op. Zo heeft iemand die verslaafd is minder controle over zijn gebruik. Goudriaan gaat in haar onderzoek na of door hersenen te stimuleren, verslaving effectiever behandeld kan worden en de controle over gedrag verbetert.

Natafelen tegen overgewicht

Dr. Stan van de Graaf (Geneeskunde)

Na een maaltijd geven stoffen uit de lever (genaamd galzouten) in ons lichaam een signaal dat ervoor zorgt dat er tijdelijk meer energie verbruikt wordt, glucose wordt opgenomen en ontstekingen verminderen. De Graaf bestudeert hoe dit werkt en of we dit signaal kunnen verlengen om suikerziekte en hartziekten te bestrijden.

 

 

Radioflitsen vangen met de LOFAR-telescoop

Dr. Jason Hessels (Sterrenkunde)

Radioflitsen worden geproduceerd door de meest extreme astronomische bronnen, bijvoorbeeld ultradichte neutronensterren. Deze uitbarstingen geven uniek inzicht in de fundamentele wetenschap van de zwaartekracht en deeltjesfysica. Hessels gaat de LOFAR-radiotelescoop gebruiken om deze buitenaardse radioflitsen nauwkeurig in beeld te brengen. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij ASTRON

Beschermers buiten de staat

Dr. Rivke Jaffe (Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies)

Het waarborgen van veiligheid en het handhaven van de openbare orde worden van oudsher als kerntaken van de staat beschouwd. Jaffe gaat na hoe burgerschap verandert als de overheid het monopolie op legitieme geweldsuitoefening deelt met andere partijen.

Hybride nanodeeltjes om aderverkalking te bestrijden

Dr. Willem Mulder (Geneeskunde)

Lipoproteïnen zijn lichaamseigen nanodeeltjes met een natuurlijke affiniteit voor aderverkalking. In dit onderzoek zal Mulder componenten van deze natuurlijke lipoproteïnen isoleren en gebruiken om hybride lipoproteïne/polymeer-nanodeeltjes te ontwikkelen die specifiek medicatie afleveren aan bloedvaten met aderverkalking.

 

 

De dichtste materie in het universum

Dr. Alessandro Patruno (Sterrenkunde)

Neutronensterren behoren tot de meest extreme objecten. Patruno zal een nieuw innovatief instrument ontwikkelen voor aardse telescopen. Met deze telescopen en röntgenruimtetelescopen zal hij waarnemingen aan neutronensterren uitvoeren. Op deze manier gaat hij proberen de eigenschappen van materie in neutronensterren te bepalen en specifieke voorspellingen van Einsteins Algemene Relativiteitstheorie te testen.

 

Extreme magneten bevolken het heelal

Dr. Nanda Rea (Sterrenkunde)

De neutronensterpopulatie in onze en andere sterrenstelsels is zeer divers. In dit onderzoeksproject beoogt Rea te bewijzen dat de meeste neutronensterren in hun kern of aan hun oppervlak een magnetar-achtig magneetveld hebben. Ook wil zij hun diversiteit proberen te verklaren door de afname van de veldsterkte te simuleren voor verschillende beginconfiguraties.

Vaardig handelen in concrete situaties

Dr. Erik Rietveld (Wijsbegeerte/Geneeskunde)

In dit filosofische onderzoek benut Rietveld inzichten in de rol die de omgeving speelt bij alledaags vaardig handelen - zoals fietsen - voor het begrijpen van de intuïtieve expertise van bijvoorbeeld chirurgen en architecten. Dit genereert nieuwe perspectieven op contextgevoeligheid en ‘hogere’ cognitie.

Over de Vidi-subsidie

De Vidi-subsidie is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen.

NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.