Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Antropologen Rivke Jaffe en Barak Kalir en sterrenkundigen Saskia Hekker en Jason Hessels ontvangen een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Hiermee kunnen zij zich gaan vestigen als onafhankelijk onderzoeksleider.

De Starting Grant is bedoeld voor onderzoekers die twee tot zeven jaar geleden zijn gepromoveerd en die zich willen vestigen als onafhankelijk onderzoeksleider. De subsidie bedraagt 1,5 tot 2 miljoen euro per gehonoreerd onderzoeksproject. De ERC is in 2007 door de Europese Unie opgericht voor de financiering van baanbrekend onderzoek.

Zie ook: http://erc.europa.eu/

De gehonoreerde onderzoeksprojecten

•    Saskia Hekker (Sterrenkunde)

Leeftijd is een essentiële eigenschap van sterren bij het bestuderen van ster-evolutie en het bepalen van de vorming en eigenschappen van exoplaneten. Asteroseismologie bestudeert de interne structuur van sterren aan de hand van stertrillingen. Hekker wil de kennis over de interne structuur van sterren gebruiken om de leeftijd van de sterren nauwkeuriger te bepalen. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Max-Planck-Institut für Sonnensystemforschung in Göttingen, Duitsland.

Over Saskia Hekker

•    Jason Hessels (Sterrenkunde)

Hessels gaat een enorm krachtige supercomputer bouwen die in real-time zeer korte, maar heldere radioflitsen uit het heelal kan detecteren met de LOFAR-radiotelescoop. Deze radioflitsen zijn signalen, geproduceerd door de meest extreme uitbarstingen in het universum, van bijvoorbeeld ultracompacte neutronensterren en radiopulsars. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij ASTRON en de UvA.

Over Jason Hessels

•    Rivke Jaffe (Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies)

 Steeds vaker zijn burgers voor hun veiligheid aangewezen op een ‘assemblage’ van publieke en private actoren, waarin de politie samenwerkt met particuliere beveiligers, buurtwachten of zelfs vigilantes. Jaffe benadert deze publiek-private assemblages als neoliberale bestuursvormen, en gaat in Jamaica, Kenia en Israël bestuderen hoe ze de relatie tussen burgers en overheid beïnvloeden.


Over Rivke Jaffe

•    Barak Kalir (Antropologie)

De uitzetting van 'undocumented migrants' is een brandende kwestie in publieke debatten wereldwijd. De meeste landen investeren veel in effectief uitzettingsbeleid. Echter, als het gaat om de uitvoering is het beleid berucht voor het niet bereiken van de vastgelegde doelen. Kalir gaat de uitvoering van het uitzettingsbeleid in vier verschillende staten - Israël, Griekenland, Spanje en Ecuador - met elkaar vergelijken.

Over Barak Kalir