Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Verandert Amsterdam door de financiële crisis? Welke rol speelde ons koloniale verleden bij de architectuur en aanleg van de grachtengordel? Welke toekomst staan de Amsterdamse grachten te wachten? De antwoorden op deze en andere vragen worden gegeven tijdens het symposium ‘Amsterdam’s Canal District in Global Perspective’, dat op 18 oktober plaatsvindt.

Foto Grachten Amsterdam

Het symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van het vierhonderdjarig bestaan van de Amsterdamse grachtengordel. Diverse (internationale) wetenschappers belichten tijdens de bijeenkomst verschillende aspecten van Amsterdam en haar grachtengordel.
Het programma bestaat onder meer uit:

  • Russell Shorto (directeur John Adams Instituut in Amsterdam) gaat in op het hoe het liberalistische gedachtegoed terug te vinden is in allerlei elementen die kenmerkend zijn voor Amsterdam. 
  • Susan Legêne (hoogleraar Politieke geschiedenis, VU) stelt dat de status van de Amsterdamse grachtengordel onlosmakelijk is verbonden aan het koloniale verleden. 
  • Clé Lesger en Jan Hein Furnee (UvA-wetenschappers) deden onderzoek naar de  Amsterdamse grachtengordel als het prototype elitekwartier. 
  • Jonathan Israel (hoogleraar Moderne Europese geschiedenis (IAS, Princeton) zet in zijn lezing Amsterdam als historische handelsstad en intellectuele vrijplaats centraal. 
  • Bernardo Secchi (architect) betoogt dat de crisis Amsterdam onherroepelijk verandert. 

De organisatie van het symposium ligt in handen van het Centre for Urban Studies van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met de VU, Bureau Monumentenzorg en Archeologie, Stichting Amsterdam Monumentenstad en Stadsherstel. 

Tijd en locatie

Tijd: vrijdag 18 oktober, 9.00 uur – 16.30 uur
Locatie: De Duif, Prinsengracht 756, Amsterdam
Aanmelden verplicht