For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Bachelor
Rechtsgeleerdheid
Compare programmes

Toelating & inschrijving

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

 • 1. Check de deadlines

  Inschrijven voor een bachelor? Doe dit dan uiterlijk vóór 1 mei via Studielink.

  Let op: als je wilt inschrijven op basis van een hbo-propedeuse, dien je in het bezit te zijn van een vwo-certificaat Nederlands (m.u.v. hbo propedeuse Rechten behaald binnen 1 studiejaar). Een vwo-certificaat kun je behalen door staatsexamen te doen. De aanmelddeadline bij DUO voor het staatsexamen is 31 december. Ben je te laat? Dan kun je pas het jaar daarna starten.

 • 2. Check de toelatingseisen

  Om rechten te kunnen studeren, dien je aan de onderstaande toelatingseisen te voldoen:

  Vwo-diploma

  Je kunt rechten studeren met een vwo-diploma, ongeacht het profiel. Het is wel belangrijk dat je gevoel voor de Nederlandse taal hebt.

  Hbo-diploma

  Je kunt rechten studeren met een afgerond hbo-diploma, ongeacht het profiel. Het is wel belangrijk dat je gevoel voor de Nederlandse taal hebt.

  Hbo-propedeusediploma

  Heb je wel een hbo-propedeusediploma maar geen vwo-diploma? Dan heb je een vwo-certificaat Nederlands nodig (aanmelding voor dit staatsexamen gaat via DUO). Let erop dat je je hier op tijd voor aanmeldt bij DUO: dit moet voor 31 december. Heb je een propedeusediploma hbo-rechten (CROHO 39205) op het gebied van Nederlands recht en heb je dat diploma binnen één studiejaar behaald? Dan kun je instromen zonder aanvullende eisen. Lees in de regeling toelating hbo p bachelor rechtsgeleerdheid 2022-2023 welke stappen je hiervoor dient te ondernemen.

  Colloquium doctum (toelatingsonderzoek)

  Ben je 21 jaar of ouder en heb je niet het juiste diploma? Dan bestaat de mogelijkheid om via een toelatingsonderzoek toegelaten te worden.

  Buitenlandse vooropleiding

  Met een buitenlandse vooropleiding verloopt de toelating via een andere procedure.

  Wanneer de buitenlandse vooropleiding onvoldoende blijkt te zijn voor de opleiding die je wilt volgen, kun je mogelijk gebruikmaken van de regeling van het colloquium doctum. Bij toelating op grond van een buitenlands diploma is een NT2-II-diploma altijd een aanvullende eis want NT2 is de ondergrens voor toelating.

  De rechtenstudie is een talige studie en vereist een zéér goede beheersing van het Nederlands. Zijn er twijfels over de Nederlandse taalvaardigheid, dan is een adviesgesprek met een studieadviseur aan te raden.

  Heb je vragen?

  Neem contact met ons.

 • 3. Check de studiekosten

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld heb je ook kosten voor boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 6. Doe indien van toepassing een verzoek tot toelating met studievertraging tijdens je hbo-propedeuse

  Heb je in studiejaar 2021-2022 studievertraging opgelopen tijdens je hbo-propedeuse? Bekijk in de 'regeling toelating studenten met hbo- propedeuse’ onder stap 2 ‘Check de toelatingseisen’ of je in aanmerking komt om al te starten met de bachelor ondanks je vertraging in je hbo-propedeuse. Indien je een verzoek tot toelating met studievertraging wilt indienen, kun je dat tussen 1 juli en 1 september doen.

 • 7. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding, doe je mee aan UvA Matching. Je maakt kennis met de studie en studeren. Zo test je of de opleiding echt bij je past. Het is verplicht deel te nemen om te kunnen starten met je studie. De UvA Matching van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid vindt plaats van donderdag 2 juni t/m donderdag 16 juni. Meer informatie volgt per e-mail nadat je je hebt ingeschreven.

  Studeer je HBO-Rechten en wil je overstappen naar de UvA? Als alternatief voor UvA Matching organiseren we een speciale online bijeenkomst voor HBO-Rechten-studenten op dinsdag 5 juli. Hierover ontvang je per e-mail informatie in mei. Je hoeft je niet aan te melden voor de reguliere Matching. Check voor de zekerheid ook de aanvullende toelatingseisen voor studenten die met een hbo–propedeusediploma willen instromen.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 8. Vul het intakeformulier in

  Ongeveer half juni krijg je het verzoek een intakeformulier in te vullen. Naar aanleiding van dit formulier word je ingedeeld in een jaargroep en aangemeld voor het onderwijs. Vlak voor de introductieweek ontvang je meer informatie over de jaargroepindeling, je rooster en het tijdstip waarop je verwacht wordt tijdens de (verplichte) onderwijsintroductie.

 • 9. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

 • 10. Betaal het collegegeld

  Om je inschrijving te voltooien moet je het collegegeld betalen. Zorg ervoor dat je de betaling voor 31 augustus hebt geregeld.

 • 11. Doe mee aan de introductiedag

  Op de studentensite kun je meer lezen over de verplichte introductiedag.

Overstappen

Studeer je rechten aan een andere universiteit en wil je overstappen naar de Universiteit van Amsterdam? Dat kan!

Vragen?

Heb je nog vragen over de toelating? Ga dan naar de veelgestelde vragen.