Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen over UvA Matching.

Algemeen

 • Wat is UvA Matching?

  UvA Matching vindt plaats na de oriëntatiefase en je inschrijving voor een studie via Studielink.

  Tijdens UvA Matching maak je vóór de start van je studie kennis met het onderwijs van de opleiding die je hebt gekozen; via een online programma, zelfstudie en ter afsluiting een toets (dit verschilt per opleiding). Je krijgt hierdoor een beeld van je studie, je test of de opleiding bij je past en of je voldoende motivatie en studievaardigheden bezit. Je krijgt hierna een advies voor het volgen van deze opleiding.

  Deelname aan UvA Matching is verplicht. 

 • Waarom is er UvA Matching?

  De juiste studiekeuze vergroot het studiesucces: de kans dat je straks ook succesvol bent in de gekozen opleiding. Om je te helpen bij het maken van een juiste studiekeuze, biedt de UvA Matching aan.

  Op deze wijze test je als aankomend student je studiekeuze: komt de studie overeen met het beeld en de verwachtingen die je hebt? Na UvA Matching krijg je een persoonlijk advies over je keuze voor de studie. Zo nodig krijg je hulp bij heroriëntatie op een andere studie.

 • Wanneer is UvA Matching?

  De data waarop UvA Matching plaatsvindt variëren, afhankelijk van de door jou gekozen opleiding.

 • Bij welke opleidingen is er UvA Matching?

  UvA Matching geldt voor alle UvA-bacheloropleidingen met uitzondering van de opleidingen waarvoor een numerus fixus en/of selectieprocedure geldt.
  Deze selectieve opleidingen zijn:

  • Amsterdam University College (AUC)
  • Biomedische wetenschappen
  • Business Administration
  • Geneeskunde
  • Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE)
  • Psychobiologie
  • Psychologie
  • Tandheelkunde
 • Is UvA Matching verplicht?

  Deelname aan UvA matching is verplicht voor alle aankomend studenten die zich voor het eerst aanmelden voor een UvA-bacheloropleiding (met uitzondering van opleidingen met een numerus fixus en/of selectie) en die nog niet eerder aan de UvA hebben gestudeerd. 

 • Moet je bij andere universiteiten ook deelnemen aan matching?

  Elke Nederlandse universiteit biedt voor aankomend studenten een vorm van matching aan (ook wel: studiekeuzecheck). Per universiteit is de vorm en het tijdstip echter verschillend. Kijk goed bij de opleiding van jouw keuze welke voorwaarden er zijn voor inschrijving en toelating.

 • Wat is het verschil tussen Proefstuderen en UvA Matching?

  Proefstuderen is een studiekeuze-activiteit die je helpt bij het maken van je studiekeuze. Proefstuderen doe je in 5 of 6 vwo, nadat je een Bachelordag hebt bezocht. Proefstuderen geeft je een goed beeld van de inhoud van de studie.

  UvA Matching vindt plaats na je studiekeuze en je aanmelding voor een opleiding. De matching helpt je je keuze te testen.

 • Hoe meld ik me aan voor UvA Matching?

  Als je een studie hebt gekozen, schrijf je je uiterlijk 1 mei voor de opleiding in via Studielink.

  • Je ontvangt na je inschrijving bij Studielink een bericht van de UvA met je UvAnetID. Je moet je daarna zelf aanmelden voor UvA Matching via je Zelfbediening-dashboard.

  Alle informatie over inschrijven voor een opleiding vind je hier.

 • Kun je bij meer dan 1 opleiding matchen?

  Ja, je mag bij meerdere opleidingen matchen als je je voor meerdere niet-selectieve UvA-opleidingen hebt aangemeld via Studielink. De UvA adviseert om te matchen voor de opleiding van je eerste keuze. UvA Matching is niet bedoeld als een studiekeuzeactiviteit, je dient je keuze vóór 1 mei te maken. We raden je aan deel te nemen aan de voorlichtingsactiviteiten voor het maken van je studiekeuze, zie www.uva.nl/opendagen

 • Hoe lang is het studiekeuzeadvies dat ik krijg geldig?

  Een advies blijft één jaar geldig voor dezelfde opleiding. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een gap year neemt of zakt voor je eindexamen, je een jaar later niet opnieuw hoeft deel te nemen aan UvA Matching voor dezelfde opleiding. 

Na UvA matching

 • Wat gebeurt er na UvA Matching?

  Na UvA Matching ontvang je van de opleiding een advies over je aanmelding voor deze opleiding. Je kunt je inschrijving dan vervolgen (hierover ontvang je bericht van de UvA), of je kunt besluiten je te oriënteren op een andere opleiding. 

  Wil je je oriënteren op een andere opleiding, dan kun je je ook aanmelden voor Studiekeuzebegeleiding na UvA Matching. Je krijgt dan een individuele afspraak met een van onze coaches. De afspraken worden gemaakt in de periode direct volgend op de matchingsuitslag. 

  Lees meer over Studiekeuzebegeleiding na UvA Matching.

 • Ik wil na UvA Matching wisselen van opleiding. Kan dat?

  Als je na UvA Matching tot de conclusie komt dat de gekozen studie toch niet bij je past, dan kun je je nog aanmelden voor een andere UvA-opleiding. Wacht daarmee liefst niet tot eind augustus (dit kan bij de start van je opleiding tot studievertraging leiden). Aanmelden voor opleidingen met een selectie is sowieso niet meer mogelijk.

  Wil jij aanmelden bij een andere hoger onderwijsinstelling dan de UvA, check bij die instelling dan het aanmeldingsbeleid.