Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Schakelprogramma's

Wil je een master volgen, maar geeft je hbo-diploma of je universitaire bachelor geen directe toegang? Dan kun je in een aantal gevallen via een schakelprogramma (pre-master) een aanvullend programma volgen om je kennis en vaardigheden in zes maanden tot een jaar op het vereiste niveau te brengen.

Let op: informatie over de gevolgen van het coronavirus voor huidige schakelstudenten vind je bij de updates op uva.nl/coronavirus, onder 'UvA-schakelaars' (update van 20-04-2020).

Toelating en inschrijving

Aanmelden voor een schakelprogramma doe je bij de opleiding zelf. De toelatingscommissie bepaalt of er sprake is van deficiënties en welke aanvullende vakken je moet volgen om die weg te werken. Je mag maximaal 60 EC aan deficiënties hebben voor toelating tot een schakelprogramma. Als je het schakelprogramma met succes hebt afgerond, ontvang je een bewijs van toelaatbaarheid tot de master waarvoor het programma is opgezet. Je krijgt dus geen bachelordiploma.

Kijk bij onderstaande schakelprogramma's wo/hbo wat de toelatingseisen zijn en hoe je je toelating tot een schakelprogramma aanvraagt.

Toelating via tweede bachelor

Een schakelprogramma kan niet meer dan 60 studiepunten bevatten. Bij een grotere deficiëntie ben je voor toelating tot een masterprogramma aangewezen op het volgen van een tweede bachelor die daar wel op aansluit. Soms kun je voor onderdelen van deze bachelor vrijstellingen krijgen op basis van je vooropleiding.

Houd er rekening mee dat je voor de meeste opleidingen in plaats van het wettelijk collegegeld het instellingstarief betaalt voor een tweede bachelor. Dit tarief verschilt per opleiding en is fors hoger dan het wettelijk collegegeld. 

Collegegeldtarief voor schakelprogramma's

De hoogte van het collegegeldtarief van jouw schakelprogramma is afhankelijk van het aantal studiepunten (EC) dat je moet behalen. Via onderstaande link kun je de hoogte van het collegegeld bepalen. Als je ook vakken volgt die niet tot het betreffende schakelprogramma behoren, dan ben je het instellingscollegegeldtarief verschuldigd.