Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De Universiteit en Amsterdam: de stad en de universiteit versterken elkaar

De universiteit trekt talent aan, studenten bepalen mede de sfeer in de stad, de UvA is een van de grootste werkgevers in Amsterdam. Lees hier over de vele samenwerkingsverbanden die er zijn tussen de UvA en Amsterdam.
'De stad en de Universiteit versterken elkaar'
Een universiteit en een stad hebben een symbiotische relatie. Ze hebben elkaar nodig en versterken elkaar. De universiteit trekt talent aan, studenten bepalen mede de sfeer in de stad, de UvA is een van de grootste werkgevers in Amsterdam.
Een onorthodoxe strijd tegen radicalisering
In een poging de antiradicaliseringsstrijd van wetenschappelijke inzichten te voorzien, brengt politicoloog Floris Vermeulen de Amsterdamse aanpak en uitkomsten in kaart. ‘Ik wil de empirie terugbrengen naar het politieke debat.’
'Niet meer in bed eten'
Verblijf in het ziekenhuis heeft op veel ouderen een ontregelend effect, eenmaal weer thuis blijken ze minder zelfstandig te kunnen leven dan voor opname. Amsterdam UMC en Cordaan zetten de Wijkkliniek op om daar verandering in te brengen.
Betaalbaar wonen in de stad
De UvA draagt haar steentje bij aan het oplossen van het grote tekort aan studentenwoningen in de stad. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met kennisinstellingen zoals de VU en de HvA, de gemeente en studentenhuisvesters DUWO en De Key.
Groene kweekvijver
Om de metropoolregio Amsterdam duurzaam en innovatief te houden, moet wetenschappelijke kennis sneller in het onderwijs belanden en bij ondernemers terechtkomen. In 2017 werd Amsterdam Green Campus opgericht om dat voor elkaar te krijgen.
Een hoge dosering onderwijs
Het bestrijden van kansenongelijkheid, onder andere in het onderwijs, is een belangrijke prioriteit van de gemeente Amsterdam. Zo worden extra lesuren ingezet om leerachterstanden in te lopen.
Juristen van de toekomst
Eens per jaar krijgen rechtenstudenten van de UvA en de VU tijdens de Amsterdam Law Trials de kans om elkaar in een oefenarena te bestoken in een fictieve rechtszaak.
Samenwerken aan de metropool van de toekomst
De Amsterdam Economic Board brengt kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden bij elkaar om samen te werken aan slimme oplossingen voor grootstedelijke uitdagingen.
Big data bundelen
De Amsterdam School of Data Science is een platform dat informatie geeft over de meer dan 280 data science opleidingen in de Amsterdamse regio.
Superdiversiteit in de klas
In de Werkplaats Onderwijsonderzoek Amsterdam ontwikkelen 3 primair onderwijsscholen en 3 kennisinstellingen gezamenlijk praktijkgerichte kennis en bruikbare producten voor de onderwijspraktijk om de handelingsbekwaamheid van leerkrachten rondom diversiteit te vergroten.
Slim en duurzaam bevoorraden
De UvA werkt samen met PostNL en transportbedrijf Deudekom in een 'logistieke hub'; met elektrische voertuigen worden goederen naar de campussen in de stad gebracht.
Iedereen een buddy
AUC-studenten geven lessen Engels en Nederlands aan vluchtelingen en betrekken de ‘gaststudenten’ via een buddy-systeem in hun hechte netwerk.
Slow tourism
Godsdienst en spiritualiteit vormden en vormen een belangrijk onderdeel van het leven in de stad. Reden voor ondernemende religiewetenschappers om toeristen en bewoners te voet langs de belangrijkste pleisterplaatsen te leiden.
Stroomvoorspelling
Wetenschappers van IDO-laad analyseren 4,5 miljoen geanonimiseerde laadtransacties om de stad zo vlekkeloos mogelijk te helpen omschakelen naar elektrisch rijden.
Internationaal talent voor een internationale stad
Hoe behoud je internationaal talent voor de stad Amsterdam? De UvA de VU, de HvA, InHolland en de Amsterdam Economic Board laten zien wat Amsterdam te bieden heeft.
Kennis toegankelijk maken
Om de samenwerking tussen stad en universiteit te ondersteunen bouwen we aan een duurzame kennisinfrastructuur via www.openresearch.amsterdam.
In gesprek met de stad
De stad wordt op het stadhuis gepland. Door wethouders, planologen en beleidsmakers. Maar hoe is de stad er in werkelijkheid aan toe? Hoe voelen bewoners zich? Steven Rudinac doet onderzoek door middel van kunstmatige intelligentie.
Financieel spoorzoeken naar mensenhandel
Opsporen van mensenhandel en arbeidsuitbuiting is extreem lastig, maar uitbuiting laat bijna altijd een financieel spoor achter. Onderzoekers, een bank en de inspectie kijken samen naar bankgegevens.
Start-up voor de chemische sector
Beginnende bedrijven in de chemische sector maken op het Amsterdam Science Park gebruik van de kennis en faciliteiten van de Universiteit van Amsterdam.
'Broedplaatsen, bingomiddagen en buurtmaaltijden'
Hoe spreken de bewoners spreken over veranderende buurten in Amsterdam-Noord? Waar ontstaat verbinding? UvA-antropoloog Linda van de Kamp deed 3 jaar lang onderzoek.