Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Februari 2019

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Veel media-aandacht voor bacteriën in 'zombie-stand'

De groep van professor Leendert Hamoen van het UvA Swammerdam Institute for Life Sciences heeft een nieuwe toestand ontdekt waarin bacteriën extreme omstandigheden kunnen overleven. In de 'zombie-stand' zijn alle normale processen in de bacterie extreem vertraagd, waardoor ze kunnen ontsnappen aan onder meer hongerdood en aan antibiotica. Allerlei binnen- en buitenlandse sites voor wetenschapsnieuws besteden aandacht aan deze ontdekking; ook sprak Hamoen er live over op BNR Radio. Een kleine bloemlezing.

Max Welling in het AD over robots

Hoogleraar machine learning Max Welling sprak uitgebreid met het Algemeen Dagblad over wat we kunnen verwachten van robots.

Jan Pieter van der Schaar in De Volkskrant

Theoretisch fysicus Jan Pieter van der Schaar van het UvA Institute of Physics geeft in De Volkskrant commentaar op de theorie van enkele natuurkundigen dat er een spiegeluniversum zou bestaan, waarin de tijd achterstevoren verstrijkt en alles bestaat uit antimaterie.

Marc Davidson in Folia over klimaatbeleid

Universiteitsblad Folia heeft een interviewserie waarin zij experts uit verschillende disciplines aan het woord laten over klimaatverandering en ons klimaatbeleid. Op 21 februari was de beurt aan Marc Davidson, die als milieufilosoof verbonden is aan het UvA Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica.

Andrew Williamson in New Scientist

Postdoctoraal onderzoek Andrew Williamson van het UvA Institute of Physics geeft in de Nederlandse editie van het blad New Scientist commentaar op het gebruik van zwaartekrachtgolven om de uitdijsnelheid van het heelal te berekenen.

Wim Sinke over energieproducerende geluidsschermen naast de snelweg

Op 18 februari is langs de snelweg A50 bij Uden het grootste energieproducerende geluidsscherm langs een snelweg ter wereld gepresenteerd aan het publiek. Het scherm bevat tweezijdige zonnepanelen. Techisch Weekblad sprak met hoogleraar Wim Sinke van het UvA Institute of Physics over dit type toepassingen van zonnepanelen.

NAP Nieuws over het Politielab AI

NAP Nieuws schrijft over het Politielab, een samenwerking tussen informatici van onder meer de UvA en de politie, waarbij AI wordt ingezet voor speurwerk. Hoogleraar datawetenschap Marcel Worring en promovenda Sarah Ibrahimi komen aan het woord.

Lucia Talamini over leren tijdens je slaap

De Universiteit van Nederland heeft een online college met neurobioloog Lucia Talamini over leren terwijl je slaapt. Dagblad De Gelderlander heeft naast de video van dit college ook een interview met Talamini. 

Engineers Online over nieuwe deeltjes ontdekken met zwarte gaten

Platform Engineers Online bericht over onderzoek van UvA-natuurkundige prof. dr. Daniel Baumann rond het meten van nieuwe elementaire deeltjes aan de hand van signalen in zwaartekrachtgolven die worden uitgezonden door zwarte gaten.

Sander Klous bij BNR Radio

Sander Klous, UvA hoogleraar Big Data Ecosystems for Business and Society,  was een van de gasten bij een discussieprogramma van BNR Nieuwsradio waarin werd gesproken over zelfrijdende auto's. 

Max Welling in Trouw en bij BNR Nieuwsradio

Moeten we bang zijn voor robots en AI? Max Welling, hoogleraar bij het UvA Informatics Institute, is een van de experts die in Trouw betoogt van niet.  

Ook BNR Nieuwsradio besteedt deze week aandacht aan AI. Bij hen was Max Welling te gast als eerste van BNR's 'Big Five' van de kunstmatige intelligentie. Het gesprek is terug te luisteren als podcast.

Masterstudenten AI naar Japan

Pim de Haan, Luca Falorsi en Tim Davidson van de Master AI deden onderzoek naar rotaties. Met succes: hun paper heeft hen een ticket opgeleverd naar de grootste conferentie van hun vakgebied op het Japanse eiland Okinawa. Folia sprak met Pim over het onderzoek en de trip.

Annemarie van Wezel op Radio 1

Radio 1 heeft onderzoek gedaan naar het overteden van de regels rond bestrijdingsmiddelen. Professor Annemarie van Wezel, directeur van het UvA Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamcs, is een van de experts die in de reportage aan het woord komen.

Bas de Bruin in NRC Handelsblad over Open Access

Het plan van de Europese wetenschapsfinanciers om snel open access in te voeren leidt tot onrust. NRC Handelsblad laat meerdere hoogleraren aan het woord over het zogenaamde 'plan S', waaronder UvA hoogleraar Bas de Bruin van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences.

UvA-hoogleraren steunen 'klimaatspijbelaars'

Meerdere hoogleraren van de UvA, waaronder Wim Sinke van het Institute of Physics, hebben een brief ondertekend waarin gesteld wordt dat de scholieren die spijbelen voor het klmaat 'groot gelijk' hebben. In Folia vertelt Sinke over zijn motivatie.

Jef Huisman in KIJK

Professor Jef Huisman van het UvA Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics (IBED) reageert in het blad KIJK op onderzoek naar de veranderende kleur van de oceanen, veroorzaakt door verschuivingen in het fytoplankton.

Paul Lucassen in Trouw

Dagblad Trouw heeft in de weekendeditie een uitgebreid artikel over het werk van professor Paul Lucassen van het Swammerdam Institute for Life Sciences rondom de aanmaak van nieuwe zenuwcellen in het volwassen brein.

Sera Markoff bij Salon.com

Sera Markoff, hoogleraar theoretische astrofysica bij het UvA Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, vertelt op de veelbezochte Amerikaanse nieuwssite Salon.com dat zij en collega-sterrenkundigen op het punt staan om het eerste directe beeld van de schaduw van een zwart gat te publiceren.

Parool over het promotieonderzoek van Sander Breur

Natuurkundige Sander Breur promoveerde begin dit jaar aan de UvA op zijn onderzoek aan donkere materie. In Het Parool vertelt hij over de zoektocht naar deze mysterieuze materie. Professor Patrick Decowski van UvA's Institute of Physics geeft commentaar.