Juni 2020

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Marcel Vonk in Het Parool

Dagblad Het Parool heeft een interview met UvA natuurkundige Marcel Vonk (IoP), naar aanleiding van zijn nieuwe populairwetenschappelijke boek ‘De race tegen de schildpad’.

Opnieuw veel media-aandacht aerosolenonderzoek Daniël Bonn

Het onderzoek van UvA-natuurkundige Daniël Bonn naar de verblijftijd van minuscule vochtdruppeltjes, zogenaamde aerosolen, in geventileerde en niet-geventileerde ruimtes krijgt opnieuw veel media-aandacht. De aanleiding is een item in EenVandaag, overgenomen door diverse andere media. Een kleine bloemlezing.

Jef Huisman en Sebastiaan Kopelle bij NOS

De NOS schrijft op hun nieuwssite dat het natuurverschijnsel zeevonk steeds minder zeldzaam wordt in ons land. Zij spraken hierover met UvA-bioloog Jef Huisman (IBED), en plaatsen bij hij het stuk foto’s van onder meer Sebastiaan Kopelle (ook UvA-IBED).

SusPhos in De Ingenieur

Vakblad De Ingenieur besteedt aandacht aan UvA spin-off SusPhos, dat zich richt op het terugwinnen van fosfaat uit afvalstromen. Zij hebben een interview met CEO Marissa de Boer, voormalig UvA-promovendus chemie.

Zwarte gaten mysterie in NRC Handelsblad en De Volkskrant

In augustus vorig jaar namen sterrenkundigen signalen waar van de botsing tussen een zwart gat en een mysterieus voorwerp. Daar is nu een wetenschappelijke paper over geschreven. Zowel NRC Handelsblad als De Volkskrant schrijven over de bijzondere gebeurtenis, en spraken hiervoor met UvA-astrofysici en co-auteurs van het onderzoek Samaya Nissanke en Geert Raaijmakers (beide UvA-API).

Lucas Ellerbroek bij Brainwash Talks

In Brainwash Talks op NPO2 buigen journalisten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu. Op 21 juni vertelde sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA-API) over de zoektocht naar buitenaards leven.

Katrien Keune in C2W

Hoe vergaat het wetenschappelijke laboratia in coronatijd? Chemie-magazine C2W maakte een rondgang langs zes labs, en sprak onder meer met chemicus Katrien Keune (UvA-HIMS).

UvA-biologen in De Limburger

Het gaat goed met de kalkgraslanden aan de rand van het Limburgse Eyserbos, laat een inventarisatie van biologiestududenten van de UvA zien. Dagblad De Limurger bericht over hun veldonderzoek.

Willem Bouten in Folia over Sterns

Folia heeft een artikel over het onderzoek van hoogleraar Willem Bouten (UvA-IBED) naar de invloed van het verbreden van stranden op het gedrag van de grote stern.

Astrid Groot bij Universiteit van Nederland

Wist je dat geur zomaar eens de sleutel zou kunnen zijn tot begrijpen hoe evolutie precies werkt? De Universiteit van Nederland heeft een podcast die geheel in het teken staat van de rol van geur in evolutie, met hoogleraar evolutiebiologie Astrid Groot (UvA-IBED).

Franciska de Vries in NRC

Krijgen planten luie wortels als je ze vaak water geeft? Dagblad NRC legde deze vraag voor aan een aantal deskundigen, waaronder Franciska de Vries (UvA-IBED).

Ewelina Weglarz-Tomczak in Folia

Universiteitsblad Folia schrijft over het werk van bioloog Ewelina Weglarz-Tomczak (UvA-SILS) en haar collega’s aan een enzym van coronavirus SARS-CoV-2 dat mogelijk een aangrijppunt vormt voor een medicijn.

Florian Schreck in NRC

NRC Handelsblad schrijft dat het is gelukt om aan boord van ruimtestation ISS een bose-einsteincondensaat te maken. UvA-natuurkundige Florian Schreck geeft commentaar op het onderzoek, dat onder meer zou kunnen leiden tot betere atoomklokken.

Wim Sinke in De Gelderlander

Regiokrant De Gelderlander heeft een kort artikel over verzet tegen de komst van zonnepanelen in een natuurgebied bij Deest. Zonne-energie expert Wim Sinke (UvA-IoP) reageert.

Jason Hessels in De Telegraaf

UvA-sterrenkundige Jason Hessels (API) vertelt in dagblad De Telegraaf over zijn onderzoek naar een mysterieuze, repeterende radioflits.

Marcel Vonk in De Volkskrant over zwarte gaten

Een groep theoretisch natuurkundigen stelt in een nieuwe poublicatie dat je zwarte gaten het beste kunt beschouwen als een soort hologrammen. Fysicus Marcel Vonk (UvA-IoP) geeft in De Volkskrant commentaar op dit idee.

Sietze Norder in Het Parool

Het Parool heeft een uitgebreid artikel over het promotieonderzoek van biogeograaf Sietze Norder (UvA-IBED) naar de biodiversiteit op eilanden.

Fred Brouwer in Elsevier

Elsevier heeft een artikel over het inzetten van UV-licht om virussen te doden. Chemicus Fred Brouwer (UvA-HIMS) geeft uitleg.

Sennay Ghebreab over discriminerende algoritmes bij OneWorld

Neuro-informaticus Sennay Ghebreab (UvA-IvI) vertelt bij OneWorld over discriminerende algoritmes, die ontstaan als je ze hoofdzakelijk traint op data met witte mensen.

Daniel Bonn bij BNR Radio

Hoe veilig is het op dit moment om ’t vliegtuig te pakken, met het oog op circulatie van virussen? BNR Radio vroeg het aan twee deskundigen, waaronder Daniel Bonn, die onlangs een studie publiceerde rond aerosolen.