Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

Juni 2019

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Sander Woutersen en Daniel Bonn in C2W

De onderzoeksgroepen van Sander Woutersen (UvA-HIMS) en Daniel Bonn (UvA-IoP) hebben het raadsel opgelost hoe het kan dat van twee veel gebruikte polyethers (PEG en POM) de een heel goed wateroplosbaar is en de ander niet. Vakblad C2W schrijft over dit onderzoek.

Thomas ter Laak over drugsafval dumpen

De Universiteit van Nederland heeft een video opgenomen met Thomas ter Laak (UvA-IBED) waarin hij vertelt over de manieren waarop creatieve criminelen hun drugsafval dumpen. De video is gepubliceerd door het Algemeen Dagblad, en is door het Parool geplaatst bij een uitgebreid artikel over drugproblematiek met minister Grapperhaus.

Joeri van Leeuwen en Jason Hessels in KIJK

Sterrenkundigen Joeri van Leeuwen en Jason Hessels (beide UvA-API) reageren in KIJK op het nieuws dat het astronomen voor het eerst is gelukt de bron van een enkele, razendsnelle radioflits te vinden.

Sander Klous in NRC Handelsblad

NRC Handelsblad heeft een uitgebreid artikel over het nut en de nadelen van algoritmen. Sander Klous (UvA-IvI) is een van de experts die aan het word komt.

Podcast: Mimi den Uijl over lichtdegradatie

Promovendus Mimi den Uijl spreekt in de nieuwe aflevering van de podcast Makkelijk Praten over haar onderzoek naar de invloed van licht op onder meer de kleur van oude schilderijen.

Lucas Ellerbroek over de nieuwe NASA missie en maanstenen

Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA-API) mocht deze week bij meerdere media aanschuiven als deskundige. Bij BNR Radio vertelde hij over de nieuwe NASA ruimtemissie en de maanstenen die de NASA na 50 jaar uit een kluis haalt om met nieuwe technologieën te onderzoeken. Ook bij televisieprogramma M mocht hij aanschuiven om het te hebben over de nieuwste ruimtemissie.

Selma de Mink in KIJK

In KIJK reageert sterrenkundige Selma de Mink (UvA-API) op nieuw onderzoek dat laat zien dat een zeldzaam type supernova in een klap grote hoeveelheden goud en andere zware metalen produceert.

Jef Huisman in Mondiaal Nieuws

Het Vlaamse blad Mondiaal Nieuws besteedt aandacht aan de recente oproep van onder meer Jef Huisman (IBED) om microben niet weg te laten in de discussies rond en het onderzoek naar klimaatverandering.

Tanneke den Blaauwen in De Volkskrant

Celbioloog Tanneke den Blaauwen (SILS) reageert in De Volkskrant op onderzoek waarbij bacteriën al doorlevend in vreemde vormen zijn gedwongen nadat hun celwand was verwijderd.

Promovendus Marie Brands in C2W

Marie Brands, promovendus bij HIMS, is een van de drie finalisten voor de Golden Master Award 2019, een prijs voor het beste universitaire afstudeeronderzoek in de hoek van de chemie. Vakblad C2W heeft een kort interview met haar en de andere twee finalisten.

Urine-onderzoek van Chris Slootweg in Folia

Chris Slootweg (HIMS) gaat met enkele andere chemici deze zomer op Lowlands de urine van bezoekers onderzoeken, om te kijken of drugsgebruik invloed heeft op de geschiktheid van het sturviet in urine als meststof. Folia sprak hem en promovendus Steven Beijer over dit onderzoek.

Marieke Kranenburg en Jan Wiegerinck in podcast De Fascinatievolger

In een drieluik van wetenschapspodcast `De fascinatievolger’ doet Judith Lengkeek verslag van het Nederlands Mathematisch Congres 2019. In het eerste deel interviewt Judith Marieke Kranenburg, Instituutsmanager van het KdvI.  In deel II komt de bijeenkomst van European Women in Mathematics Nederland) aan bod, en interviewt Judith Jan Wiegerinck, voorzitter van het Koninklijk Wiskundig Genootschap en hoogleraar aan KdvI.

Annemarie van Wezel in De Volkskrant

Annemarie van Wezel, hoogleraar en directeur van IBED reageert in de Volkskrant op de trend begraven worden in een paddestoelenpak.

Joerie van Leeuwen bij Scientias over CORTEX

Vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) gaat er 4,5 miljoen euro naar 4,5 miljoen euro uit aan CORTEX (Centrum voor Onderzoek in Real Time naar het Explosieve Universum). Sterrenkundige Joerie van Leeuwen (UvA-API), onderzoeksleider van het project, legt aan Scientias uit wat zij gaan doen.

Jacco Vink in De Telegraaf

Jacco Vink, hoogleraar aan het UvA Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, is een van vier enthousiaste ‘sterrenkijkers’ die in De Telegraaf aan het woord komen over hun passie.

Jasper de Goeij in De Volkskrant

Hoe kan het dat koraalriffen in de tropen bruisen van het leven terwijl ze worden omgeven door oceanen waarin weinig voedsel te halen valt? Een studie in Science zou hier nieuw licht op werpen. De Volkskrant vroeg  marien bioloog Jasper de Goeij (Uva-IBED) om commentaar.

Promovenda Djoeke Schoonenberg in het AD

Hoe ontstaan planeten? Hoe uniek is de aarde? Is er ook ergens anders in de onmetelijke ruimte leven mogelijk? In het Algemeen Dagblad spreekt Djoeke Schoonenberg, promovenda bij het UvA Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, over de vragen die haar dagelijks bezig houden.

Theo Gevers bij BNR radio

BNR sprak met Theo Gevers van het UvA Instituut voor Informatica over “deep fakes”, waarbij met AI video’s of andere typen bestanden zo gemanipuleerd worden dat resultaat nauwelijks van echt is te onderscheiden. Gevers: “Er is nu een kantelmoment, waarbij de technologie beter wordt dan het blote oog kan detecteren.”

Thijs de Goede en Daniel Bonn in NRC

Hoe zorg je ervoor dat druppels niet opspatten? NRC Handelsblad legde deze vraag voor aan promovendus Thijs de Goede en zijn promotor Daniel Bonn van het UvA Institute of Physics.

De meeuw bij de viskraam komt van ver

Interview in de Volkskrant met bioloog Judy Shamoun-Baranes over individueel gedrag van (zilver)meeuwen.

Hoe komt koraalrif aan al die rijkdom in een natte woestijn?

Ecoloog Jasper de Goeij reageert in Trouw op nieuw onderzoek naar de voedselketens van koraalriffen.

Ontwikkeling van een nieuwe aan/uitknop op moleculair niveau

Artikel over de ontwikkeling van een nieuwe klasse moleculaire lichtschakelaars waarbij  UvA scheikundigen zijn betrokken. Deze lichtschakelaar kan worden gebruikt voor de lokale activatie van medicijnen.

Zonne-energie op afbetaling voor arme landen

Informaticus Peter Sloot en natuurkundige Wim Sinke reageren in Trouw op de ontwikkeling van het zonne-energie systeem Rural Spark. Met dit systeem kunnen huishoudens in afgelegen gebieden duurzame energie inzetten.

In veel rechtszaken speelt DNA een cruciale rol

DNA-sporen vormen het belangrijkste bewijs. In veel rechtszaken speelt DNA een cruciale rol, stelt emeritus hoogleraar forensische biologie Ate Kloosterman in NRC Handelsblad.

Hoe vaak zwemt de brasem door de Oranjesluizen?

Reportage in het Parool over onderzoek naar vismigratie bij de Oranjesluizen door Rob Kroes (IBED).