Juni 2021

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Joen Hermans in het AD en bij de Universiteit van Nederland over meesterschilders en chemie

De meesterschilders uit de gouden eeuw hadden voor het maken van hun schilderijen ook scheikundige kennis nodig. Joen Hermans (UvA-HIMS) vertelt in het AD over de chemische eigenschappen van de verf uit die tijd. Bij het artikel zit ook een video die de Universiteit van Nederland opnam met Hermans, getiteld “Wat maakt Rembrandt een scheikundig wonder?”.

Floris Roelofsen in De Volkskrant over avatars die gebarentaal spreken

Gebarentolken zijn schaars; daarom bedacht Floris Roelofsen van het UvA Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) de gebarentaal-avatar: geanimeerde personen die gesproken taal omzetten in gebarentaal. De Volkskrant heeft een interview met hem over dit nog in de kinderschoenen staande project, waar Roelofsen onlangs een Vici-beurs voor ontving.

Esther Hanko bij RTL Nieuws en in Het Parool over de bibliotheektelescoop

Esther Hanko (UvA-API) bedacht het concept om via de openbare bibliotheek een telescoop uit te lenen. Het initiatief is een groot succes. Deze weken hebben RTL Nieuws en Het Parool aandacht voor dit bijzondere project, een samenwerking van het Anton Pannekoek Instituut en de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Willem Bouten en de vogelradar op nu.nl

Nieuwssite NU.nl heeft een artikel over hoe te voorkomen was geweest dat een zeldzame lammergier onlangs hier in Nederland de dood vond door een wiek van een windturbine. In het stuk komt onder meer de door UvA-biologen, waaronder Willem Bouten (IBED), ontwikkelde “vogelradar” aan bod.

Joost Reek in het NRC over spiegelbeeldmoleculen

Dagblad NRC heeft een artikel over een Zwitserse studie naar het gericht fabriceren van zogenoemde spiegelbeeldmoleculen (stereo-isomeren). Joost Reek (UvA-HIMS) geeft commentaar.

Harro Bouwmeester in Bionieuws over primitieve plant-schimmel samenlevingen

Vakblad Bionieuws heeft een artikel over een Science-publicatie die stelt dat planten alleen vanuit het water het land hebben kunnen veroveren dankzij de hulp van schimmels. Harro Bouwmeester (UvA-SILS), die ook voor Science een commentaar schreef bij de studie, reageert.