Juni 2022

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Daniel Kissling in Trouw over de noodzaak van ambitieuzere doelen als we de achteruitgang van biodiversiteit willen stoppen

In een recent in Science verschenen onderzoek toonde een team met onder meer Daniel Kissling en James Allan (beide UvA-IBED) aan dat als we de achteruitgang van bedreigde diersoorten willen stoppen, maar liefst 44 procent van het aardoppervlak beschermd gebied moet worden. Dagblad Trouw sprak met Kissling over hoe zelfs onze huidige meest ambitieuze doelstellingen tekort dreigen te schieten.

Samaya Nissanke in Discovery Magazine over het laatste zwaartegolven-onderzoek van LIGO

Discovery Magazine heeft een artikel over de LIGO detector in de Verenigde Staten, waarmee zwaartekrachtgolven kunnen worden waargenomen. Astrofysicus Samaya Nissanke (UvA-API) is een van de wetenschappers die vertelt over de ontdekkingen die zij en anderen met behulp van LIGO doen.

Karline Janmaat in NRC over haar onderzoek naar de intelligentie van apen

Dagblad NRC heeft een uitgebreid interview met gedragsecoloog Karline Janmaat over haar onderzoek. Centraal daarin staat de vraag: waar komt de intelligentie van primaten vandaan? De aanleiding is dat Janmaat, naast haar functie bij UvA-IBED, onlangs ook is benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Nathalie Degenaar over rondzwalkend zwart gat

Het is gitzwart, zeven keer zo zwaar als de zon, en het sjeest op 5000 lichtjaar afstand met een snelheid van ruim 150.000 kilometer per uur door het Melkwegstelsel. Antwoord: een op drift geraakt zwart gat, opgespoord met behulp van de Hubble Space Telescope.

‘Een spannende ontdekking,’ volgens Nathalie Degenaar, zelf niet betrokken bij het onderzoek.

Jan van Maarseveen over de functie van eiwitten

De functie van eiwitten hangt sterk af van hun complexe ruimtelijke structuur, zegt Jan van Maarseveen, hoogleraar organische chemie, in Trouw.

Amsterdamse natuurkundigen bouwen een atoomlaser die altijd aan kan staan

Een team van natuurkundigen van de UvA onder leiding van Florian Schreck, is er in geslaagd het moeilijke probleem van het creëren van een continu Bose-Einstein Condensaat op te lossen.

James Allan over de urgentie van de biodiversiteitscrisis

Bijna de helft van het landoppervlak van de planeet heeft extra bescherming nodig als men de biodiversiteitscrisis een halt wil toeroepen, zo heeft een studie onder leiding van James Allan uitgewezen.