Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.
Het onderzoek van Peter Coveney (UvA-IvI), waarin hij en andere experts stellen dat computers door de manier waarop zij met reele getallen werken niet goed zijn in het rekenen aan modellen van chaotische systemen, heeft de website Vice gehaald.
Google beweert een doorbraak te hebben bereikt in software voor quantumcomputers, en daarmee quantum supremacy te hebben bereikt. Critici betwijfelen dit. BNR Nieuwsradio spreekt over de kwestie net quantumsoftware-deskundige Christan Scheffer (UvA-ILLC).
Regionaal dagblad NH Nieuws heeft een artikel over het StationsLab, waarbij UvA studenten psychobiologie onder leiding van Tonny Mulder onderzoek doen onder treinreizigers.
Het onderzoek van scheikundigen David Dubbeldam en Jurn Heinen (UvA-HIMS) rond negatieve thermische expansie in metal-organic frameworks is opgepakt door de wetenschapssites phys.org en LongRoom news.
Het Financieele Dagblad heeft een achtergrondartikel over hoe de strenge Europese regelgeving rond privacy ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie tegenhoudt. Dit zet onder meer een rem op de ontwikkeling van nieuwe medische technieken, en dreigt Nederlands op een achterstandspositie te brengen ten opzichte van de VS. Cees Snoek (UvA-IvI) is een van de experts die aan het woord komt.
Het Noord-Hollands dagblad heeft een kort artikel over schoolkindren uit heel Europa die op excursie waren bij het Markermeer. Zij leerden daar van bioloog Titus Rombouts (UvA-IBED) over het gevaar van plastic zwerfvuil voor de natuur.
Het tijdschrift voor chemici C2W besteedt aandacht aan het verschijnsel van kunstmatige intelligentie in syntheserobots en de vraag of synthetisch organisch chemici daardoor uiteindelijk overbodig worden. Zij legden deze vraag voor aan enkele experts, waaronder hoogleraar Jan van Maarseveen (UvA-HIMS).
Anna Watts en Jason Hessels (beiden UvA-API) geven in KIJK commentaar op de ontdekking van een neutronenster met een record-massa.
Biologe Valérie Chamberland (UvA-IBED) zit in de uitzending van Wetenschap Vandaag op BNR Nieuwsradio. Ze vertelt er over haar onderzoek op Curaçao naar overlevingstrucs van koraal.
NRC Handelsblad heeft een serie portretten van vrouwen die belangrijk waren voor de wetenschap, maar toch altijd in de schaduw bleven. Deze aflevering gaat over het leven en werk van UvA-kristallograaf Carolina MacGillavry.
Hoe veilig is de drinkwatervoorziening in Nederland? Trouw besprak deze kwestie met enkele experts, waaronder Annemarie van Wezel (UvA-IBED).
Dagblad Trouw heeft een achtergrondartikel over Deep Fakes. Aan het woord komt Theo Gevers (UvA-IvI).
Chemie-magazine C2W bericht over het onderzoek van onder meer Mark Koenis en Wybren Jan Buma (beide UvA-HIMS) rondom een nieuwe techniek om de chiraliteit van moleculen nog nauwkeuriger te kunnen bepalen.
Radio Swammerdam had deze zondag een uitzending rond het thema ‘Duurzaam met grondstoffen’. In de uitzending komt onder meer Gert-Jan Gruter (UvA-HIMS) aan het woord (vanaf minuut 25).
Annemarie van Wezel (UvA-IBED) duidt in het Algemeen Dagblad het nieuws dat er ‘chemische vervuiling’ is aangetroffen in drinkwater van waterbedrijf Vitens.
De NOS heeft op de website een achtergrondartikel over het verschijnsel Deep Fake Video. Aan het woord komt onder meer Theo Gevers (UvA-IvI). Hij zit ook in het bijbehorende nieuwsitem uit het NOS journaal, dat online is terug te zien.
Het Nederlands Dagblad bericht over onderzoek van onder meer Harro Bouwmeester (UvA-SILS) naar hoe planten schimmels lokken die hen van voedingsstoffen helpen voorzien.
The Guardian heeft een uitgebreid artikel over de fosfaatcrisis. In het deel waarin mogelijke oplossingen voor de fosfaattekorten worden behandeld komt UvA spinoff SusPhos voorbij. SusPhos is mede opgericht door Chris Slootweg (HIMS), die er nu ook de wetenschappelijk adviseur is.
Het Financieel Dagblad heeft een nieuwsbericht over het slimme betaal-polsbandje van Tim Leunissen, student Kunstmatige Intelligentie. De polsband, genaamd Tactile, is tijdens de afgelopen introductieweken voor het eerst met succes ingezet.