Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Economie en Bedrijfskunde in de media

De wetenschappers van Economie en Bedrijfskunde komen regelmatig in het nieuws. Op deze pagina vind je een selectie van recente krantenartikelen, radio- en tv-interviews en video's.
Lees ook onze interne nieuwsberichten.

Resultaten: 1 - 30 van 339
Resultaten: 1 - 30 van 339
 • Waarom worden verkiezingsprogramma’s doorgerekend?

  'De berekeningen zijn handig voor het aangeven van richting, maar de discussies zouden er niet door gevoerd moeten worden', zegt Sweder van Wijnbergen. Radio 1 Spraakmakers, 1 maart 2021.

 • Politici, gebruik die CPB-doorrekening als basis niet als bijbel

  Het model waarmee het CPB partijprogramma's doorrekent, is gericht op de korte termijn, aldus Arnoud Boot en Mirjam van Praag. Langetermijnanalyses zijn ook nodig. NRC, 1 maart 2021.

 • 4 vragen over economische situatie in provincie: 'Maatregelen beschadigen levenskansen"

  Uit cijfers van het CBS blijkt dat Noord-Holland in 2020 de grootste economische krimp liet zien. Henk Volberda: 'Als je als provincie een distributienetwerk bent, dan word je extra geraakt.' NHNieuws, 23 februari 2021.

 • 'KLM gooit olie op vuur met uitbreiding pakketreizen'

  'KLM houdt zijn hand op bij de overheid en maakt het haar tegelijkertijd moeilijk. Hiermee ondermijnt het bedrijf de speelruimte van het kabinet om het bedrijf te redden', aldus Arnoud Boot. NRC, 22 februari 2021.

 • Belasting betalen is nog steeds voor dommen (en pechvogels)

  Edwin Heithuis, hoogleraar Fiscale Economie, zegt: 'Volgens mij is er, buiten de Staatssecretaris van Financiën, niemand die enig begrip kan opbrengen voor de box 3-heffing.' Follow the Money, 22 februari 2021.

 • Casper van Ewijk pleit voor standaard invaarmethode

  Pensioenfondsen kunnen kiezen uit 2 invaarmethodes: value-based ALM en de standaardmethode. De value-based ALM-methode leidt tot schijnzekerheid en conflicten volgens Theo Nijman en Van Ewijk, ASE-hoogleraar Macro & International Economics. Montae, 16 februari 2021.

 • Hoe het geld van de basisbeurs verdampte

  Voordat universiteiten basisbeursgeld kregen, moesten ze eerst een plan schrijven. Volgens Henriëtte Maassen van den Brink lijkt het er op dat alle scholen hun geld krijgen, terwijl bij sommige plannen 'echt wel vraagtekens zijn.' Ukrant, 1 februari 2021.

 • Economenpanel over laagste groeicijfer voor Nederland

  De Europese Commissie voorspelt dat Nederland dit jaar het laagste economische groeicijfer krijgt van heel Europa. Barbara Baarsma, hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie en Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering, spreken hierover op BNR, 15 februari 2021.

 • Planningsfouten van de EU en van farmaceuten

  Accountants stellen vast of er risico's bestaan in de financiële verslagen van door hen gecontroleerde organisaties. Helaas geldt dit niet voor de EU, aldus Jan Bouwens. Accountant, 10 februari 2021.

 • Uitstel van de verkiezingen leidt juist tot meer problemen

  De democratie is het best gediend, ook op de langere termijn, als de verkiezingen doorgaan, meent Bas ter Weel, hoogleraar economie, Sectie Microeconomics. Trouw, 12 februari 2021.

 • Breed coronadebat moet alternatieve maatregelen bespreekbaar maken

  4 IC-artsen riepen in het NRC op tot een versoepeling van de coronamaatregelen. Maatschappelijke effecten wegen mee in het advies. Dat is een goede ontwikkeling, vindt Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie. FD, 1 februari 2021.

 • Activistische bedrijven, oprecht of niet? 'Het loont om anders te zijn'

  Hoogleraar marketing Willemijn van Dolen ziet een toegenomen bewustzijn van 'greenwashing'en 'woke washing', respectievelijk bedrijven die zich duurzamer en inclusiever voordoen dan ze zijn. Nu.nl, 1 februari 2021.

 • Kabinet liep met woningmarktbeleid jaren achter de feiten aan

  Met de demissionaire status zit het kabinet in blessuretijd. Tijd om de balans op te maken van iets meer dan 3 jaar woningmarktbeleid. Wat opvalt is dat het kabinet te laat is gaan handelen. FD, 1 februari 2021.

 • Meer banen erbij dan eraf, maar ze zijn straks wel anders

  Automatiseren vanaf nul is actueler dan ooit, maar bedrijven die daaraan voor corona niets hebben gedaan staan nu op achterstand. Professor Henk Volberda heeft namens Nederland bijgedragen aan het rapport en kijkt mee vooruit naar 2025.

 • Coronacrisis? Tijd voor grote verdwijntruc in Frankfurt

  Arnoud Boot kwam met het idee voor een European Pandemic Equity Fund. Zo’n fonds zou lucht kunnen geven aan levensvatbare bedrijven door eigen vermogen te verschaffen. EW Magainze, 1 februari 2021.

 • Is het erg dat de staatsschuld stijgt?

  Hoewel er landen zijn met een nog veel lagere schuld, staat Nederland er redelijk goed voor, zegt Roel Beetsma. 'Nederland kan dit op zich makkelijk aan.' Nu.nl, 1 februari 2021.

 • Alleen aan rellen doen deze jongens nog echt mee

  'Bij de 'avondklokrellen' zijn het vooral jonge mannen die in enkele steden de boel kort en klein slaan. Veel van deze mannen zijn maatschappelijk afgehaakt', schrijft Bas tee Weel. FD, 27 januari 2021.

 • Kabinet kom met een OMT II, met de O van ondernemers

  'Het kabinet moet deze crisis meer gedifferentieerd managen. Het is goed om daarbij gebruik te maken van de ervaring in het bedrijfsleven bij het managen van crises', aldus Barbara Baarsma. FD, 27 januari 2021.

 • Marktwerking, democratie en Twitter

  De zorgen die politici uitspreken over ban's op social media houden geen rekening met het belang dat tech-bedrijven hechten aan het binden en aantrekken van personeel. Niet de socialmediagebruiker, maar de technisch getalenteerde medewerker is hun belangrijkste klant. MeJudice, 22 januari 2020.

 • 'Nederland moet in IT blijven investeren om aan de top te blijven'

  Henk Volberda: 'Veel bedrijven hebben IoT, kunstmatige intelligentie, robotics en virtual reality niet goed op hun netvlies. Daar moet je nu al in investeren. AGConnect, 21 januari 2021.

 • Is consument straks de dupe door machine learning?

  ABS-onderzoekers Janusz Meylahn en Arnoud den Boer laten zien dat algoritmische collusie in de prijsstelling van producten mogelijk is. Hun bevindingen kunnen regelgevende instanties en mededingingsautoriteiten helpen de consument te beschermen. Emerce, 21 januari 2020.

 • Gaat projectmatig werken de vaste baan vervangen?

  Op platformen melden mensen zich voor een klus. Klus gevonden of geklaard, dan checken ze weer uit. Kan dit op meer plekken? Gaat projectmatig werken de vaste baan vervangen? Bas ter Weel sprak hierover bij BNR's Werkverkenners op 19 januari 2020.

 • Barbara Baarsma over val kabinet bij BNR

  Wat betekent de val van het kabinet voor de economie die al een knauw heeft gekregen door corona? Dat bespreken we in het Economenpanel met Barbara Baarsma en econoom Martin Visser. BNR, 18 januari 2020.

 • Hoe innovatief is de Nederlandse sportsector?

  Om in kaart te brengen hoe innovatief de Nederlandse sportsector is, vroeg het Topteam Sport Henk Volberda een Sportinnovatiemonitor op te zetten. Sport en Strategie, 11 januari 2020.

 • Wat voor stad wil Amsterdam zijn: 3 scenario’s

  Gaat Amsterdam verder als internationaal bolwerk, of als regionale metropool? Willemijn van Dolen, Marc Salomon, Barbara Baarsma deden onderzoek samen met de VU en de Boston Consulting Group onderzoek. Parool, 10 januari 2020.

 • Amsterdammers willen groenafval scheiden

  Driekwart van de Amsterdammers levert hun groenafval liever gescheiden in. 94 procent ziet organisch afval als waardevol. Dit blijkt uit een onderzoek van hoogleraar Ans Kolk. P+, 9 januari 2020.

 • Missen van milieutarget moet pijn doen

  Als bedrijven milieudoelen onderschrijven, dan moet het missen van die doelen ook echt consequenties hebben voor de beloning, meent Jan Bouwens. Accountant, 8 januari 2020.

 • ‘Managers zijn bang dat ze hun mensen niet meekrijgen’: geen digitale innovatie zonder sociale innovatie

  ‘De meeste bedrijven zijn wel bezig met big data, cloud computing en e-commerce, maar met AI, VR, 3D-printen en blockchain-technologie staan ze nog maar aan het begin', zegt Henk Volberda. Link Magazine, 6 januari 2020.

 • Moet de smartphone verbannen worden uit het schoolgebouw?

  De resultaten van Nederlandse schoolkinderen blijven maar kelderen. Daarom moeten we smartphones verbannen uit het schoolgebouw. Daarvoor pleit Alexander Rinnooy Kan. WNL, 5 januari 2020.

 • Visieloze hervorming huurtoeslag is schot in het duister

  'Er is brede consensus dat het huidige toeslagenstelsel op de schop moet. De meest voor de hand liggende maatregel is het verhogen van het minimum inkomen', aldus Johan Conijn. FD, 4 januari 2020.