Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Economie en Bedrijfskunde in de media

De wetenschappers van Economie en Bedrijfskunde komen regelmatig in het nieuws. Op deze pagina vind je een selectie van recente krantenartikelen, radio- en tv-interviews en video's.
Lees ook onze interne nieuwsberichten.

Resultaten: 1 - 30 van 321
Resultaten: 1 - 30 van 321
 • Marktwerking, democratie en Twitter

  De zorgen die politici uitspreken over ban's op social media houden geen rekening met het belang dat tech-bedrijven hechten aan het binden en aantrekken van personeel. Niet de socialmediagebruiker, maar de technisch getalenteerde medewerker is hun belangrijkste klant. MeJudice, 22 januari 2020.

 • 'Nederland moet in IT blijven investeren om aan de top te blijven'

  Henk Volberda: 'Veel bedrijven hebben IoT, kunstmatige intelligentie, robotics en virtual reality niet goed op hun netvlies. Daar moet je nu al in investeren. AGConnect, 21 januari 2021.

 • Is consument straks de dupe door machine learning?

  ABS-onderzoekers Janusz Meylahn en Arnoud den Boer laten zien dat algoritmische collusie in de prijsstelling van producten mogelijk is. Hun bevindingen kunnen regelgevende instanties en mededingingsautoriteiten helpen de consument te beschermen. Emerce, 21 januari 2020.

 • Gaat projectmatig werken de vaste baan vervangen?

  Op platformen melden mensen zich voor een klus. Klus gevonden of geklaard, dan checken ze weer uit. Kan dit op meer plekken? Gaat projectmatig werken de vaste baan vervangen? Bas ter Weel sprak hierover bij BNR's Werkverkenners op 19 januari 2020.

 • Barbara Baarsma over val kabinet bij BNR

  Wat betekent de val van het kabinet voor de economie die al een knauw heeft gekregen door corona? Dat bespreken we in het Economenpanel met Barbara Baarsma en econoom Martin Visser. BNR, 18 januari 2020.

 • Hoe innovatief is de Nederlandse sportsector?

  Om in kaart te brengen hoe innovatief de Nederlandse sportsector is, vroeg het Topteam Sport Henk Volberda een Sportinnovatiemonitor op te zetten. Sport en Strategie, 11 januari 2020.

 • Wat voor stad wil Amsterdam zijn: 3 scenario’s

  Gaat Amsterdam verder als internationaal bolwerk, of als regionale metropool? Willemijn van Dolen, Marc Salomon, Barbara Baarsma deden onderzoek samen met de VU en de Boston Consulting Group onderzoek. Parool, 10 januari 2020.

 • Amsterdammers willen groenafval scheiden

  Driekwart van de Amsterdammers levert hun groenafval liever gescheiden in. 94 procent ziet organisch afval als waardevol. Dit blijkt uit een onderzoek van hoogleraar Ans Kolk. P+, 9 januari 2020.

 • Missen van milieutarget moet pijn doen

  Als bedrijven milieudoelen onderschrijven, dan moet het missen van die doelen ook echt consequenties hebben voor de beloning, meent Jan Bouwens. Accountant, 8 januari 2020.

 • ‘Managers zijn bang dat ze hun mensen niet meekrijgen’: geen digitale innovatie zonder sociale innovatie

  ‘De meeste bedrijven zijn wel bezig met big data, cloud computing en e-commerce, maar met AI, VR, 3D-printen en blockchain-technologie staan ze nog maar aan het begin', zegt Henk Volberda. Link Magazine, 6 januari 2020.

 • Moet de smartphone verbannen worden uit het schoolgebouw?

  De resultaten van Nederlandse schoolkinderen blijven maar kelderen. Daarom moeten we smartphones verbannen uit het schoolgebouw. Daarvoor pleit Alexander Rinnooy Kan. WNL, 5 januari 2020.

 • Visieloze hervorming huurtoeslag is schot in het duister

  'Er is brede consensus dat het huidige toeslagenstelsel op de schop moet. De meest voor de hand liggende maatregel is het verhogen van het minimum inkomen', aldus Johan Conijn. FD, 4 januari 2020.

 • Gedupeerden failliete verzekeraar Conservatrix: 'Voel me belazerd'

  René Doff gelooft niet dat de gedupeerden al hun geld kwijt zijn. 'Dat er geen vangnet is, klopt. Daar is in Europa bewust voor gekozen.' Volgens hem moet er nu in alle rust worden gekeken naar een oplossing. NOS, 2 januari 2020.

 • Coronabeleid is riskant en zaait verdeelheid

  Herstel-NL pleit wij voor een ander, meer risico-gestuurd coronabeleid. O.a. Barbara Baarsma, Roland Bal (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Eline van den Broek (UVM Medisch Centrum) zij onderdeeld van Herstel-NL. FD, 1 januari 2020.

 • Econoom: 'Vooral landbouwsector profiteert van brexitdeal'

  Arnoud Boot heeft de indruk dat de onderhandelaars er via alle gemaakte handelsafspraken in zijn geslaagd om een brexit te regelen die eigenlijk geen brexit is te noemen. Dat is volgens hem gunstig. Nieuwe Oogst, 28 december 2020.

 • Sinds de eerste coronagolf hebben 10.000 minder jongeren een baan

  Afgestudeerden van opleidingen die al voor de coronacrisis weinig baankansen boden, lijken nog harder te zijn getroffen door de coronacrisis. Volgens Bas ter Weel kunnen zij het beste kijken naar een nieuwe stap. NOS, 21 december 2020.

 • Women of the Year 2020: Barbara Baarsma

  Barbara Baarsma is Bazaars Business Woman of the Year. Ze maakt zich sterk voor gelijke kansen in het onderwijs, bemoeit zich met voedselketens en denkt na over de kansen in tijden van crisis. Harpers Bazaar, 16 december 2020.

 • Steeds meer initiatieven brengen voedsel van boer rechtstreeks naar consument

  Barbara Baarsma is een groot pleitbezorger vande korte keten. In haar boek Nederland voedselparadijs beschrijft ze hoe veel voedsel gemiddeld zo'n 30.000 kilometer aflegt en via oneindig veel tussenstops op ons bord terecht komt. NOS, 20 december 2020.

 • Barbara Baarsma: 'Jezelf liefhebben, daar word je sterk van

  Barbara Baarsma heeft visie en drive, zoveel is duidelijk voor iedereen die haar hoort oreren in talkshows, de collegezaal of interviews. Bewonderaar Leco van Zadelhoff is verkocht: 'Barbara for President!'. Nouveau, 19 december 2020.

 • 6 EB-onderzoekers in Economentop 40 2020

  Thomas Buser, Cars Hommes, Theo Offerman, Arthur Schram, Hessel Oosterbeek en Vladimir Vladimirov staan in de lijst van 40 meest gepubliceerde economen in Nederland. ESB, 17 december 2020.

 • 6 EB-onderzoekers in Economentop 40 2020

  Thomas Buser, Cars Hommes, Theo Offerman, Arthur Schram, Hessel Oosterbeek en Vladimir Vladimirov staan in de lijst van 40 meest gepubliceerde economen in Nederland. ESB, 17 december 2020.

 • Deze lockdown is disproportioneel

  De huidige lockdownmaatregelen wegen niet op tegen de maatschappelijke gevolgen ervan, schrijven onder anderen Barbara Baarsma, Bas Jacobs en Coen Teulings. NRC, 16 december 2020.

 • 'Nederland na Scandinavische landen beste in staat om uit coronacrisis te komen'

  'Hoewel we nu in een harde lockdown zitten, is de Nederlandse economie dermate robuust dat die zich goed uit deze crisis kan transformeren', aldus Henk Volberda. NOS, 16 december 2020.

 • Hoe je ook op afstand van elkaar succesvol blijft innoveren

  Er werd dit jaar geïnvesteerd in nieuwe businessmodellen, wat leidde tot meer innovatie. Henk Volberda: 'Toen klanten niet meer bereikbaar waren op de 'oude' manier ontstond de haast om online distributiekanalen en e-commerce-modellen rap uit te rollen. MT/Sprout, 15 december 2020.

 • Willemijn van Dolen op NOS Journaal over loskoppelen Facebook

  Tijdens het 20.00 uur journaal praat Willemijn van Dolen over de oneerlijke concurrentiepositie van Facebook. NOS, 10 december 2020.

 • Economenpanel met Barbara Baarsma

  EU-leiders hebben een akkoord bereikt over de meerjarenbegroting. En een groep wetenschappers heeft zich onder de naam Herstel-NL verenigd om te pleiten voor een andere kabinetsaanpak van corona. BNR, 14 december 2020.

 • Dé trend voor 2021? 'We moeten belachelijk creatief worden'

  '2020 was het jaar van de volstrekte onvoorspelbaarheid. Ik hoop en verwacht dat we in 2021 de regie over ons leven gaan terugpakken onder aanvoering van vertrouwenwekkende politici', aldus Alexander Rinnooy Kan. FD, 13 december 2020.

 • Rechtszaak opknippen Facebook: dit is het bewijs en dit staat er op het spel

  'Het historische besluit om Facebook zo hard aan te pakken zal hoe dan ook doordreunen in Silicon Valley', zegt Maarten Pieter Schinkel. RTLnieuws, 11 december 2020.

 • Hoe haalbaar is een opsplitsing van Facebook en wat lost het op?

  Een bedrijf opknippen kan ook als de FTC eerst goedkeuring heeft verleend. Timo Klein: 'Destijds maakten Instagram en WhatsApp nauwelijks winst. De FTC vond dat er een belachelijk hoog bedrag werd neergelegd, maar er was verder geen probleem.' Nu.nl, 11 december 2020.

 • Leen! Maar wel voor groei, niet voor steun.

  Hopelijk groeien we ons economische gezien straks weer uit de schulden. 'Nederland kan dat prima hebben, maar steek het geld wel in groei en niet oneindig in subsidies en steun aan bedrijven', dat zegt Roel Beetsma. Jortcast, 10 december 2020.