Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Arabische taal en cultuur

Opslaan in favorieten

In de bachelor Arabische taal en cultuur​ word je opgeleid tot arabist en Midden-Oostendeskundige. Je leert de taal spreken en lezen en je krijgt inzicht in de cultuur en de maatschappelijke verhoudingen in de regio. Deze bachelor leidt op tot kritische denkers die hedendaagse vragen over het Midden-Oosten en Noord-Afrika kunnen beantwoorden.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Een taal en een wereld

De Arabische wereld staat niet voor niets zo vaak in het middelpunt van de belangstelling. Internationale belangen, religieus conflict en migratieproblematiek, maar ook economische samenwerking en wederzijdse culturele beïnvloeding, maken het Midden-Oosten en Noord-Afrika tot een van de belangrijkste regio’s voor Nederland en Europa. Er is dan ook voortdurend behoefte aan kritische denkers die de Arabische wereld kunnen begrijpen en uitleggen.

Om de Arabische wereld te ontdekken moet je de taal leren. Alleen in Amsterdam leer je direct in je eerste jaar de basis van zowel de gesproken als de geschreven variant van het Arabisch. Het Arabisch wordt gesproken door zo’n 200 miljoen mensen, van Marokko tot en met Irak. 

Tegelijk met het leren van de Arabische taal ontwikkel je inzicht in de rijke Arabische literatuur en de taalsociologie. De opleiding besteedt veel aandacht aan de maatschappelijke en politieke verhoudingen. We stellen ons bijvoorbeeld de vraag waar conflicten in de islamitische wereld vandaan komen, of hoe genderverhoudingen sinds de 20ste eeuw zijn veranderd in de diverse Arabische landen. En wat speelt er nu eigenlijk een belangrijkere rol in de Arabische golfstaten, olie of godsdienst? De opleiding leert je kijken achter de schermen van het nieuws, waar de wereld altijd complexer en interessanter is dan je dacht.

Videoregistratie voorlichting Bachelordag 

Bekijk de voorlichtingsronde Arabische taal en cultuur

Arabische taal en cultuur iets voor jou?

 • Je wilt graag een nieuwe, uitdagende taal bestuderen.
 • Je bent geïnteresseerd in andere culturen en samenlevingen in de wereld, met bijzondere aandacht voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, het Arabisch en de islam.
 • Je zoekt een opleiding waarin jij je kennis op het gebied van de taal, cultuur en regio gaat toepassen in academisch onderzoek.
 • Het lijkt je leuk en interessant om een periode in het buitenland te studeren.
'Ik heb voor de UvA gekozen omdat de studie Arabisch hier in het bijzonder op de moderne tijd gericht is.'
Julia van Eijden

Waarom Arabisch aan de UvA?

 • De UvA is gespecialiseerd in de moderne Arabische wereld. De opleiding maakt hierin een duidelijke keuze: je ontwikkelt je tot een Midden-Oostendeskundige die hedendaagse vraagstukken kan beantwoorden.
 • Het onderwijs sluit nauw aan op het onderzoek van de docenten, die allen onderzoek doen op het gebied van het moderne Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zij nemen je in hun colleges mee in hun lopende onderzoek.
 • De Amsterdamse taalverwervingsmethode sluit optimaal aan op de behoefte onder studenten om zowel het gesproken als het geschreven Arabisch te leren beheersen. Alleen in Amsterdam leer je beide in het eerste jaar. De intensieve methode die dit mogelijk maakt, is in Amsterdam ontwikkeld.
 • Aan de UvA heb je na het eerste jaar de keuze voor een specialistisch of juist een breed vervolgtraject (major). Je kunt kiezen voor de major Arabische studies, maar je kunt ook kiezen voor de bredere major Middle Eastern studies.
 • De UvA heeft veel expertise op het gebied van Midden-Oostenstudies. Meer dan zeventig onderzoekers en docenten rekenen deze regio tot hun interessegebied (zie ook:  Amsterdam Centre for Middle Eastern Studies).
 • In het programma is een halfjaar studie in Caïro opgenomen. Dit buitenlandprogramma is toegesneden op de behoeften van de Amsterdamse opleiding.
 • Arabische taal en cultuur is een kleinschalige opleiding, waardoor je je medestudenten snel leert kennen. De sfeer is informeel en de docenten zijn makkelijk te benaderen.
 • De opleiding is gehuisvest in het centrum van Amsterdam. Hier vind je ook organisaties en bedrijven die een band hebben met je studie. Een stageplek is in deze omgeving niet moeilijk te vinden.

Maak kennis met ons

We raden je aan om onze ronde op de UvA Bachelordag te bezoeken en om één of meerdere colleges met een huidige student mee te lopen, zodat je een goed beeld krijgt van onze opleiding.

Feiten en cijfers

Wil je weten hoeveel studenten er jaarlijks met de opleiding starten, hoeveel uur je college hebt of wat de studenten van de opleiding vinden? 

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Arabische taal en cultuur ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Feiten & cijfers
Diploma BA Arabische taal en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd, online
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Accreditatie Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie
Start Januari, september, december
CROHO-code 56040