Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Psychologie
Opslaan in favorieten

Online open dag

Wil je weten of deze studie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze studie in?

Psychologie kom je overal tegen. Het vak bestaat pas 100 jaar, maar is nu al doorgedrongen in de haarvaten van de maatschappij. De mens en zijn gedrag vormen een eindeloze bron van inspiratie voor onderzoek.

De selectie: hoe werkt dat nu precies?

Merel en Floortje vertellen over de selectieprocedure. Hoe hebben zij de selectie ervaren? Let wel op: de selectie zal dit jaar vanwege de huidige maatregelen waarschijnlijk alleen online plaatsvinden.

Meet & Ask

Tijdens de UvA Bachelorweek in oktober 2021 werd er een korte opleidingspresentatie gehouden en kon je live online in gesprek gaan met studenten, een docent en een studieadviseur. Heb je de Meet & Ask gemist? Kijk deze dan hier terug.

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.

FAQ

 • 1. Hoe ziet het studieprogramma eruit?

  Het eerste studiejaar bestaat uit een inhoudelijk deel en een onderzoeksdeel. Je maakt kennis met psychologie en alle deelgebieden: cognitieve psychologie, psychologische methodenleer, ontwikkelingspsychologie, arbeids- en organisatiepsychologie, sociale psychologie, klinische psychologie en klinische neuropsychologie. Daarnaast train je je schrijf- en wetenschappelijke vaardigheden. In de eerste helft van je tweede jaar ligt het accent op onderzoek: hoe vertaal ik een psychologische vraag in een onderzoeksopzet? Ook oefen je je gespreksvaardigheden. De tweede helft besteed je helemaal aan een specialisatie in een van de deelgebieden. Tot slot bestaat je derde jaar uit je afstudeeronderzoek, een tweede specialisatie of een uitwisseling naar een andere universiteit. Er zijn veel opties om je eigen bachelorprogramma in te richten. In de studiegids kun je alvast alle vakken van de opleiding bekijken.   

 • 2. Wat maakt de UvA anders dan andere universiteiten?

  Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Een antwoord is niet gemakkelijk omdat het vooral om een match gaat tussen jou en de universiteit. We raden dan ook iedereen aan voorlichtingen bij andere universiteiten te bekijken. Het is aan de UvA wel zo dat je je sneller specialiseert in een deelgebied van de Psychologie en er een duidelijke nadruk ligt op wetenschappelijk schrijven. Ook zijn we erg trots op het feit dat we door Times Higher Education zijn uitgeroepen tot beste bacheloropleiding Psychologie van het vasteland van Europa. 

 • 3. Hoe ziet de selectieprocedure eruit?

  Inschrijven
  Nadat je je hebt ingeschreven voor de bachelor Psychologie in Studielink wordt je gevraagd je UvAnetID te activeren. Met je UvAnetID kun je je vervolgens inschrijven voor de selectie via uva.nl/vakaanmelden (zoek op ‘selection psychology’). Je schrijft je in voor ronde I of ronde 2. Hier vind je de data.

  Meedoen
  Een week voor de selectie ontvang je meer informatie. De selectie bestaat uit een onderwijsdag en een selectietoets. Tijdens de onderwijsdag volg je 2 colleges waarna je een week de tijd krijgt om te studeren. Na een week zelfstudie maak je de multiple-choice selectietoets.

  Rangnummer
  Op 15 april 2021 worden de rangnummers zichtbaar in Studielink. Afhankelijk van je rangnummer kun je een plaats aangeboden krijgen.

  Kansen
  We kunnen helaas niet veel zeggen over de kans op een plek. Vorig jaar waren er 2500 aanmeldingen in Studielink. Van deze aanmelders hebben 2000 de selectietoets gemaakt. Rangnummers 1-600 krijgen een aanbod op 15 april 2021. Rangnummers 601-900 hebben een grote kans om geplaatst te worden in de periode 29 april – 15 augustus 2021.

  Je rangnummer is gebaseerd op de score die je hebt behaald op de selectietoets. Je cijferlijsten van de middelbare school of een andere opleiding worden niet meegenomen.

 • 4. Wat is mijn toekomstperspectief? Wat kan ik worden?

  Na je bachelor kun je kiezen uit een van de vele mastertracks die de Graduate School of Psychology aanbiedt. De beroepen hangen samen met de mastertrack van jouw keuze. We zien veel studenten in de volgende functies terug: basispsycholoog in de geestelijke gezondheidszorg, personeelsfunctionaris, trainer, sportpsycholoog, testontwikkelaar, consultant en voorlichter. Je kunt terecht komen bij adviesbureaus, marketing- en onderzoeksbureaus, in het bedrijfsleven of in het onderwijs.

 • 5. Heb ik biologie nodig voor psychologie?

  Je hoeft geen biologie te hebben gehad voor de bachelor psychologie, maar we raden het je wel aan. Je krijgt colleges over onder andere neuropsychologie (waarbij we focussen op de hersenen) en voor studenten die eerder biologie hebben gevolgd is dit gemakkelijker te volgen. Als je geen biologie hebt gehad moet je misschien wat meer studeren, maar het is zeker mogelijk!

 • 6. Is het programma volledig Engelstalig?

  De bachelor Psychologie is tweetalig: je volgt de colleges in het Engels en ook je boeken zijn Engelstalig. Of je de werkgroepen en het schrijfonderwijs in het Engels of Nederlands volgt is aan jou. De Engelse taal kan misschien een beetje wennen zijn, maar we horen van al onze studenten dat ze er in korte tijd gewend aan zijn geraakt. 

Miriam en Jonas
Hoi! Wij zijn Miriam en Jonas en wij studeren psychologie.
Heb je vragen over de opleiding of over het studentenleven?
Stuur ons een berichtje via Instagram

Houd me op de hoogte

In het voor- en najaar kun je Meet & Ask-sessies bijwonen per studie en/of proefcolleges volgen. Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en de aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaand formulier.