Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Psychologie

Opslaan in favorieten

Tot een jaar of vijf is het leven van jonge kinderen overzichtelijk. Zij denken dat iedereen hetzelfde weet. Maar dan gebeurt er iets bijzonders. Ineens realiseren ze zich dat andere mensen iets anders kunnen denken dan zijzelf! Vanaf dat moment gaan ze denken over de gedachten van anderen. Ze worden amateurpsychologen. De meeste mensen blijven dat, maar echte psychologen gaan veel verder. Zij gebruiken wetenschappelijke kennis om iets te begrijpen van wat anderen denken, voelen, willen en doen.

Online open dag

Kennismaken met Psychologie? Op de online open dag-pagina kun je je 24/7 verdiepen in deze studie. Bekijk video’s, praat met studenten en verdiep je kennis. Of geef je op voor een online event of open dag.

Studieprogramma

Vaak lijkt menselijk gedrag voorspelbaar. Bij nader inzien blijkt het echter minder vanzelfsprekend dan gedacht. Is gedrag wel te begrijpen? En hoe is het - waar nodig - te beïnvloeden? Dit zijn vragen die aan bod komen bij de studie Psychologie. Niet alleen de algemene kenmerken van menselijk gedrag staan centraal, maar juist ook de onderlinge verschillen in gedrag: waarom levert de ene persoon op school betere prestaties dan de ander? Of hoe komt het dat de ene persoon vriendelijk en ontspannen is, terwijl een ander vaak gespannen overkomt?

Tijdens onze bachelor volg je hoorcolleges in het Engels. De kleinschalige werkgroepen volg je in het Nederlands of in het Engels. De keuze is aan jou!

Wat houdt deze studie in?

Studente Maaike en docent Dylan vertellen je er meer over in de video.

Je hebt keuze uit veel verschillende bachelorspecialisaties. Je kunt bij ons alle kanten op.

Specialisatie

Ga met je medestudenten de diepte in en voer projecten uit.

Kleinschalig werkgroeponderwijs

Uitgeroepen door Times Higher Education.

Nummer 1 Psychologieopleiding van Europa

We begeleiden je als je een deel van je studie in het buitenland wilt doen.

Buitenland

Na je studie

Na je studie heb je de mogelijkheid om je verder te specialiseren met een masteropleiding. Afgestudeerden werken bijvoorbeeld als:

 • basispsycholoog in de geestelijke gezondheidszorg
 • personeelsfunctionaris
 • trainer
 • sportpsycholoog
 • testontwikkelaar
 • adviseur/consultant
 • voorlichter
"Ga studeren wat je écht wilt."

Na een paar maanden Communicatiewetenschap gestudeerd te hebben, wist Donna het helemaal zeker: ze wilde niets liever dan Psychologie studeren. Geen moment spijt heeft ze gehad van haar keuze en ze raadt aankomend studenten dan ook aan: ‘Ga studeren wat je écht wilt, en laat je niet leiden door de mening van anderen. Ik vond het jammer dat ik destijds niet gelijk mijn gevoel heb gevolgd.’

Past Psychologie bij jou?

 • Je bent gefascineerd door mensen en hun gedrag
 • Je hebt interesse in wat mensen drijft, in hun vaardigheden, emoties, ontwikkeling en in de manier waarop ze met elkaar omgaan.
 • Een van de belangrijkste instrumenten die een psycholoog in handen heeft, is onderzoek. Om gedrag te bestuderen zal je op een wetenschappelijke manier gegevens verzamelen over mensen. Je kunt kritisch zijn als dat nodig is. 
 • Let op: Psychologie aan de UvA is een numerus-fixusopleiding. Dat betekent dat het aantal opleidingsplaatsen beperkt is en plaatsen worden toegekend met een selectieprocedure. Voor 2022-2023 zijn er 600 plaatsen beschikbaar. De selectie bestaat uit een onderwijsdag en een toetsdag.
Feiten & cijfers
Diploma BSc Psychologie
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56604
Locatie Roeterseilandcampus