Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Rechtsgeleerdheid
Opslaan in favorieten

Na je studie

Rechten is een brede studie waarmee je veel kanten op kunt. Na het behalen van een juridische master kun je aan de slag als jurist bij advocatenkantoren, juridisch adviesbureaus, bedrijven, ministeries, gemeentes of non-profitorganisaties.

Plattegrond juridisch hart
De Faculteit der Rechtsgeleerdheid bevindt zich in het juridische hart van Nederland.

Tijdens je bachelor Rechtsgeleerdheid krijg je een brede basis met kennis van alle rechtsgebieden. Je leert analytisch denken en leert onderzoeken, schriftelijk argumenteren en presenteren. Je kan tijdens je studie ook al ervaring opdoen met de praktijk door te werken aan realistische rechtszaken in de Amsterdam Law Firm. Studievereniging JFAS organiseert ook bezoeken aan kantoren en andere rechterlijke instanties. Zo kom je makkelijk in contact met potentiële toekomstige werkgevers.

Onze afgestudeerden zijn werkzaam in o.a het bedrijfsleven, de politiek, bij banken, de overheid, de rechterlijke macht, universiteiten, internationale organisaties, NGO's, vakbonden, consumentenorganisaties, verzekeringsmaatschappijen, werkgeversorganisaties, werkgeversverenigingen en in het onderwijs.

Een master biedt meer mogelijkheden

De meeste studenten kiezen ervoor om na hun bachelor nog een master te volgen. Dan kun je je specialiseren in een van de rechtsgebieden. Als je interesse hebt in een van de zogenaamde ‘togaberoepen’ (advocaat, rechter of officier van justitie) dan moet je eerst een master behalen. Aan de UvA kun je kiezen uit zowel Nederlandstalige als Engelstalige masteropleidingen.

Afgestudeerde studenten vertellen

Anne Klugkist, alumna Rechtsgeleerdheid

Anne Klugkist, juridisch adviseur bij de Directie Juridische Zaken van de Gemeente Amsterdam

‘Na mijn bachelor ben ik de masters Strafrecht en Staats- en bestuursrecht gaan doen. Ik zag mezelf bij de overheid werken, omdat ik interesse heb in het publieke belang. Tijdens mijn stage bij de Directie Juridische Zaken van de Gemeente Amsterdam zat ik in de bezwaarschriftencommissies die de burgemeester moesten adviseren. De nogal droge bestuursrechtelijke procedure begon te leven!

Inmiddels heb ik een vast contract. Ik adviseer het bestuur in bezwaarzaken. Ook vertegenwoordig ik de burgemeester en het college bij de rechtbank en bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Mijn werk is dus enorm veelzijdig en daarnaast ook heel concreet. Regelmatig fiets ik door de stad en zie ik horecazaken waarvoor ik naar de rechtbank ben geweest.’

Alumnus Benjamin Knuff

Benjamin Knaff, Senior Juridisch medewerker bij de Rechtbank Amsterdam

‘Ik ben in 2014 afgestudeerd en heb daarna diverse banen gehad. Zo heb ik bijvoorbeeld bij het Ministerie van Economische Zaken gewerkt als projectsecretaris. Bij de Rechtbank Amsterdam ben ik als stagiair begonnen. Vervolgens werkte ik twee jaar als buitengriffier en inmiddels ben ik Senior Juridisch medewerker.

Mijn belangrijkste werkzaamheden zijn het voorbereiden van zaken, het schrijven van de eerste versie van een vonnis en het opstellen van een proces-verbaal. Het werk spreekt me aan omdat elk vonnis dat ik schrijf eraan bijdraagt dat onze rechtsstaat goed functioneert. Bovendien heb ik het gevoel dat ik aan een vervolgstudie ben begonnen: “Rechten 3.0”. Elk juridisch meningsverschil is weer een geheel nieuw verhaal.’