Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Rechtsgeleerdheid
Opslaan in favorieten

Open huis

Vlog van bachelorstudenten Iris en Madelief
Bekijk de vlog van Iris en Madelief! Zij vertellen over de studie Rechtsgeleerdheid en laten zien hoe het leven er als rechtenstudent uitziet.
Wat houdt deze studie in?
In deze video vertellen studenten en docenten je wat je kunt verwachten van de studie Rechtsgeleerdheid.

Meest gestelde vragen

 • Hoe gaat het studiejaar 2021-2022 eruit zien i.v.m. het coronavirus?

  Ben je van plan om in het studiejaar 2021-2022 te starten met je bachelor? En vraag je je af hoe het onderwijs eruit zal zien, gezien het coronavirus? Ons uitgangspunt is dat we in studiejaar 2021/2022 al het onderwijs op de campus aanbieden, zonder beperkingen. Wij vinden het heel belangrijk dat je kennis kunt maken met de faculteit, je opleiding en je medestudenten. Natuurlijk zijn we afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de richtlijnen van de Nederlandse overheid. Als de situatie daarom vraagt zullen we (gedeeltelijk) online onderwijs geven. Ook in dat geval doen wij onze uiterste best om eerstejaarsstudenten zo veel mogelijk op de campus te ontvangen. Zodra er meer informatie beschikbaar is, plaatsen we die op onze website.

 • Wat is het verschil tussen de UvA en andere universiteiten die Rechtsgeleerdheid aanbieden?

  Aan de UvA studeer je als rechtenstudent in Amsterdam middenin het juridische en economische centrum van Nederland. Je maakt direct kennis met de praktijk, onder anderen door het Amsterdam Law Firm-programma, en kunt makkelijk een juridische bijbaan of stage vinden. Daarnaast heb je een halfjaar vrije keuzeruimte waarin je in het buitenland kunt studeren of bijvoorbeeld niet-juridische vakken kunt volgen./Je krijgt les van docenten die allemaal als fiscalist werken of verbonden zijn aan het gerenommeerde Amsterdam Centre for Tax Law.

  We nodigen je van harte uit om fysiek of digitaal de sfeer van de UvA te komen proeven en te kijken of de UvA bij je past.

 • Wat is het verschil tussen Rechtsgeleerdheid en Fiscaal recht?

  Het eerste jaar is op één vak na identiek voor beide bachelors, met inleidende vakken in verschillende rechtsgebieden. Aan het einde van jaar 1 volgen studenten Fiscaal recht het vak ‘Inleiding fiscaal recht’. Vanaf jaar twee lopen de curricula verder uiteen en gaan studenten Fiscaal recht zich verder specialiseren in het belastingrecht.

  Je kunt er ook voor kiezen om tijdens je halfjaar vrije keuzeruimte in de bachelor Rechtsgeleerdheid te kiezen voor de minor Fiscaal recht. Door het afronden van deze minor heb je direct toegang tot de master Fiscaal recht. Let op: je behaalt dan niet twee diploma’s.

 • Hoeveel contacturen heb je per week?

  Het aantal contacturen in je eerste studiejaar varieert tussen de 12 uur en 18 uur per week. De bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid en Fiscaal recht zijn voltijdstudies, maar veel studenten hebben naast hun studie wel een (kleine) bijbaan. Amsterdam biedt dan ook veel mogelijkheden en kansen om een (juridische) bijbaan te vinden.

 • Hoe wordt er getentamineerd?

  Voor ieder vak zijn er twee tentamenkansen per jaar: een tentamen binnen het blok waarin je het vak volgt en een herkansing voor de start van het volgende studiejaar. Veel vakken worden afgesloten met een schriftelijk tentamen. Verder kan je ook op andere manieren getoetst worden, bijvoorbeeld door middel van een essay- of groepsopdracht.

  Meer informatie over tentamens

 • Heeft deze studie aan de UvA ook een taaltoets?

  Momenteel is de taaltoets voor eerstejaars bachelorstudenten nog niet verplicht. De verwachting is dat deze vanaf studiejaar 2021-22 wel verplicht wordt, als onderdeel van een eerstejaarsvak.

 • Hoe vind ik een kamer en helpt de UvA daarbij?

  Het vinden van een studentenkamer in Amsterdam is niet gemakkelijk, maar door op tijd te beginnen en goed te zoeken lukt het op termijn meestal wel om iets te vinden. Veel studenten vinden een kamer via-via of middels social media. Voor eerstejaars bachelorsstudenten die meer dan 40 kilometer van Amsterdam wonen is er een voorrangsregeling, waarmee zij de kans op het vinden van een kamer aanzienlijk vergroten.

  Meer informatie over het vinden van een kamer

Wil je meer informatie over Rechtsgeleerdheid? Download onze brochure en/of meld je aan. Dan houden we je op de hoogte van open dagen en ontwikkelingen rondom de studie.

Campustour
De rechtenfaculteit vind je op de Roeterseilandcampus in het centrum van Amsterdam. Bekijk de virtuele plattegrond en de video's van ons gebouw REC A en de rest van de campus.

Vragen? Stel ze aan onze studenten of studieadviseur

Pieter
Bachelorstudent Rechtsgeleerdheid
Hoi, ik ben Pieter en ik studeer Rechtsgeleerdheid. Stuur me een vraag op Instagram en ik geef je antwoord!
Stel je vraag via Instagram
Tuncay
Bachelorstudent Rechtsgeleerdheid
Hoi, ik ben Tuncay! Stuur me een vraag over Rechtsgeleerdheid op Instagram en ik geef je antwoord!
Stel je vraag via Instagram
Online hoorcollege
Kijk een online college. Docent Tom Blom van het vak 'Inleiding Strafrecht' vertelt over de juridische aspecten rondom het boerkaverbod en de mondkapjesverplichting in het Openbaar Vervoer.
Ben ik weer... Er is meer te doen in het Open huis.
Neem een virtueel kijkje op de campussen en in Amsterdam.
Laat je inspireren tijdens de themaweken.
Check welke andere studies er zijn.
Geef je op voor aankomende live events en ontvang een reminder.