Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Sociale geografie en Planologie
Vergelijk

Toelating, inschrijving en matching

Als je je wilt inschrijven, doorloop je onderstaande stappen.

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  De deadline voor inschrijving voor een bacheloropleiding, via studielink, is 1 mei.

 • 2. Check de toelatingseisen

  VWO-diploma

  Met elk profiel kun je instromen in de bachelor Sociale geografie en Planologie.

  HBO-propedeuse

  Met een hbo-propedeuse heb je toegang tot de bachelor. Vaak blijkt de opleiding in dat geval zwaar. Met bepaalde behaalde hbo-bachelors kun je doorstromen naar een universitaire master. Je doet eerst een verkort bachelorprogramma met vrijstellingen. Aan een dergelijk traject zijn doorgaans hoge kosten verbonden, neem voor meer informatie contact op met de studieadviseur.

  Lees hier de voorwaarden en adviezen van de UvA voor de Toelating met een hbo-propedeuse/diploma. Ook met een hbo-propedeuse moet je na inschrijving aan de UvA verplicht mee doen aan Matching, zie stap 6.

  Colloquim doctum

  Als je 21 jaar of ouder bent, kun je ook een toelatingsexamen doen: het colloquium doctum. Ook met een colloquium doctum moet je na inschrijving aan de UvA verplicht mee doen aan Matching, zie stap 6.

  Doorstuderen na een verwante wo-opleiding

  Als je bij een andere universitaire bacheloropleiding onderdelen hebt afgerond die overeenkomen met onderdelen uit de bachelor Sociale geografie en Planologie, dan kun je voor deze onderdelen vrijstellingen krijgen.

  Studenten die eerder gestudeerd hebben dienen er rekening mee te houden dat zij het hogere instellingstarief moeten betalen.

  Diploma behaald in het buitenland?

  Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces. Dit geldt ook voor studenten die in Nederland een International Baccalaureate (IB) hebben behaald.

  Inschrijven met een buitenlandse vooropleiding

 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld besteed je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd ook rekening met kosten voor boeken en ander studiemateriaal, een laptop en kosten van levensonderhoud etc.

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 6. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Een juiste studiekeuze vergroot de kans dat je straks succesvol bent in je studie. Daarom is UvA Matching een essentieel onderdeel van de inschrijving voor een bachelor. Je maakt kennis met de opleiding en het onderwijs, nog voordat je echt gaat studeren, en test op die manier je studiekeuze. Als je aan alle onderdelen van de matchingsprocedure van de opleiding Sociale geografie en Planologie hebt voldaan ben je toelaatbaar tot de opleiding.

  Aanmelding
  Je dient je uiterlijk 1 mei zelf in te schrijven voor het vak Matching Sociale Geografie & Planologie in Studielink. Hiervoor gebruik je je persoonlijke ‘Checklist inschrijving’.

  Programma
  We organiseren een digitale matching die je grotendeels op afstand kunt volgen.

  De onderdelen waar aan je moet voldoen zijn:

  • Invullen van het intakeformulier (deadline 30 mei)
  • Verplichte intakegesprekken op locatie (7 t/m 9 juni)
  • Zelfstudie en toetsing (deadline 9 juni)

  We organiseren samen met de studievereniging Sarphati een kennismakingsbijeenkomst op de campus. Deze zal plaatsvinden op dinsdagmiddag 7 juni van 14:00 tot 16:30 uur. Deze bijeenkomst is niet verplicht.

  De belangrijkste data en tijden:

  Maandag 2 mei: verzending van de welkomstbrief met uitleg over de intakeprocedure & toetsing naar alle ingeschrevenen voor Matching.

  Maandag 30 mei, 8:00 uur: deadline voor het inleveren van het intakeformulier. 

  Dinsdag 7 juni, 14:00-16:30 uur: ‘Meet and Greet’ met de opleiding en Studievereniging Sarphati.

  Donderdag 9 juni, 12:00 uur: deadline toetsing en het moment waarop aan alle onderdelen van Matching moet zijn voldaan.

  Vrijdag 17 juni: verzending van de adviesbrief. Als je geen advies ontvangt, betekent dit dat je niet hebt voldaan aan de Matchingsprocedure en dat je niet kunt starten met de opleiding.

  Het advies is niet bindend. Echter, het wordt sterk aangeraden om je studiekeuze te heroverwegen indien het advies negatief is.

  Vragen?
  Veelgestelde vragen over UvA Matching

  Voor specifieke vragen omtrent de Matching bij Sociale Geografie & Planologie kun je contact opnemen met de onderwijsbalie van Sociale Wetenschappen via edss@uva.nl of 020-525 3777.

Na (voorwaardelijke) toelating