Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Sociologie

Opslaan in favorieten

Als sociologiestudent bestudeer je de maatschappij. Je onderzoekt hoe mensen met elkaar samenleven, en wat de oorzaken en gevolgen zijn van hun gedrag. Waarom vliegen sommige mensen de wereld over in een privéjet, terwijl andere niet eens genoeg te eten hebben? Wat is institutioneel racisme, en wat kunnen we eraan doen? Hoe wordt ons leven beïnvloed door social media? Deze vragen beantwoorden lukt de meeste mensen niet. Een leven van sociale ervaringen maakt je blijkbaar nog geen deskundige van sociaal leven. Om dat te worden ga je sociologie studeren.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Online minicollege
Bekijk een minicollege van docent Margriet van Heesch over de romantische liefde uit sociologisch perspectief. Spreekt de inhoud je aan?

Studieprogramma

De bachelor Sociologie is een voltijdsopleiding van drie jaar. Elk studiejaar omvat 60 studiepunten en is opgebouwd uit twee semesters. Per week heb je ongeveer acht uur hoorcollege en zes uur werkgroepen; de resterende tijd besteed je aan het bestuderen van literatuur, het doen van onderzoek en het schrijven van papers en essays.

Wat houdt deze studie in?
Studieadviseur Inge Velthuijs en student Rimmert Riedstra vertellen je over de studie Sociologie aan de UvA.

Carrière

Tijdens je studie krijg je inzicht in sociale verschijnselen, en je leert hoe je hier zelf aan kunt bijdragen met concrete beleidsoplossingen. Hiermee word jij klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Sociologie is altijd actueel, en aan de kennis en kunde van sociologen is daarom volop behoefte in de maatschappij.

Past Sociologie bij jou?

Ben jij geïnteresseerd in de maatschappij, in hoe mensen met elkaar samenleven en in de oorzaken en gevolgen van hun gedrag? Dan is Sociologie zeker iets voor jou.

Thema's die aan bod komen: migratie, ongelijkheid, seksualiteit, discriminatie, gezondheidszorg, arbeidsmarkt, onderwijs, grootstedelijke dynamiek, globalisatie.

Feiten & cijfers
Diploma BSc Sociologie
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56601