Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Arbeid en onderneming

De track Arbeid en onderneming is opgegaan in de overkoepelde master Arbeidsrecht. Studenten kunnen zich niet meer inschrijven voor deze track.

Vanaf het studiejaar 2021-2022 (start september 2021) worden de tracks Arbeidsrecht en Arbeid en onderneming samengevoegd in een nieuwe masteropleiding Arbeidsrecht. Studenten die geïnteresseerd zijn in de combinatie van arbeidsrecht en ondernemingsrecht en/of de onderneming in het arbeidsrecht komen ook in de nieuwe masteropleiding Arbeidsrecht nog voldoende aan hun trekken. In de opleiding blijft daarvoor voldoende aandacht. Enerzijds door een gevarieerd en uitdagend aanbod van verplichte vakken en anderzijds door de mogelijkheid een aantal ondernemingsrechtelijke vakken in te brengen in de vrije keuzeruimte.

Kan een ondernemingsraad een fusie tegenhouden als er niet om advies is gevraagd? In de opleiding Arbeid en onderneming staan herstructureringen centraal. Vanuit verschillende perspectieven worden complexe zaken bekeken en wordt gezocht naar oplossingen. Als student verdiep je je in vraagstukken uit zowel het arbeidsrecht als het ondernemingsrecht. Een unieke combinatie, passend bij deze tijd waarin er steeds meer vraag is naar specialistische generalisten.

Waarom Arbeid en onderneming aan de UvA? 

Top 5 bijzondere kenmerken

  • De UvA is de enige universiteit die een brede, geïntegreerde master aanbiedt op het snijvlak van ondernemingsrecht en arbeidsrecht.
  • Amsterdam – met de Zuidas, de Ondernemingskamer en het internationale bedrijfsleven het juridisch hart van Nederland – is bij uitstek de plek om deze master te volgen
  • Deze master biedt een uniek programma voor ervaringsonderwijs als onderdeel van de Amsterdam Law Practice. Je werkt tijdens je studie met medestudenten en advocaten aan echte casussen.
  • De docenten zijn topspecialisten uit de praktijk, hun kennis is up-to-date en ze delen hun expertise.
  • Door het grote aanbod van keuzevakken, zoals Arbeid en Sport of Corporate Governance, kan je je eigen profiel samenstellen.

Het studieprogramma

In de track Arbeid en onderneming staat de dynamiek van een (internationale) onderneming centraal. In het vak Lab: Arbeidsrecht en herstructureringen ga je bijvoorbeeld aan de slag met een simulatiecasus en doorloopt daarbij de verschillende stappen van een reorganisatie. Voor studenten die in onderzoek geïnteresseerd zijn, is het Lab: het arbeidsrecht van de toekomst interessant. Hier worden oplossingen gezocht voor een maatschappelijk probleem, bijvoorbeeld platformarbeid. Er is tijdens de opleiding dus naast inhoudelijke rechtskennis veel aandacht voor praktische vaardigheden, ook het schrijven van adviezen, onderhandelen en samenwerken maak je je eigen.

Is deze master iets jou? 

Ben je naast arbeidsrecht ook geïnteresseerd in fusies en overnames, de gevolgen van reorganisaties of innovaties en hoe bedrijven hun positie in de markt kunnen verbeteren? Dan is deze mastertrack geschikt voor jou. Of werk je al als jurist en ben je geïnteresseerd in na- of bijscholing? Dan is studeren in deeltijd wellicht interessant voor jou.

Heb je een bachelor rechten gedaan aan de UvA of bij een van de andere universiteiten in Nederland? Dan kun je je direct aanmelden voor Arbeid en onderneming. Heb je geen universitair juridisch bachelordiploma? Kijk dan bij Toelating en inschrijving van Arbeidsrecht.

Illustratie over flexwerkers
Hoe bezorg jij als jurist freelancers hun rechten? Onderzoek het in de Amsterdam Law Practice.

Na je studie

Juristen die kennis van de verschillende relevante rechtsgebieden kunnen toepassen zijn schaars. De vraag naar deze ‘specialistische generalisten’ groeit. Alumni houden zich in de advocatuur bijvoorbeeld bezig met OR-adviestrajecten in grote reorganisaties. Met een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau) voldoe je bij afronding van de master Arbeidsrecht in principe aan de civiel effect-vereisten.

Contact en locatie

Wil je meer weten over de inhoud van het programma, een indruk krijgen van de sfeer op de faculteit, of heb je een algemene vraag? Kijk dan op de contactpagina.