Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english
Master

Arbeidsrecht

Opslaan in favorieten

Het arbeidsrecht is continu in beweging en kan niet los worden gezien van de onderneming. Mag een bedrijf reorganiseren als het loonsubsidie krijgt vanwege COVID-19? Zijn maaltijdbezorgers of Uber-chauffeurs werknemers of zelfstandigen? En hebben zij recht op sociale zekerheid bij arbeidsongeschiktheid of moeten zij dat zelf regelen? In deze master ga je op zoek naar een oplossing voor dit soort vraagstukken. Het arbeidsrecht wordt belicht vanuit het perspectief van de onderneming, de arbeidsmarkt (inclusief ‘de polder’) en de individuele werkgever en werknemer.

Illustratie van drie studenten

UvA online Open huis

Op de Open huis-pagina van deze master vind je o.a. opleidingsvideo's en FAQ’s. In het algemene deel kun je andere masters bekijken, de campussen ontdekken en je laten inspireren.

De master Arbeidsrecht aan de UvA is de oudste opleiding Arbeidsrecht van Nederland. Voorheen bestonden er twee tracks: Arbeidsrecht en Arbeid en onderneming. Deze zijn samengevoegd tot een breed opgezet curriculum met veel uitdagende keuzevakken, aandacht voor maatschappelijke vraagstukken en voor de samenhang met het ondernemingsrecht. Je leert welke regels er zijn, hoe deze tot stand zijn gekomen en hoe ze kunnen worden toegepast. Maar je kunt ook uitleggen wat de effecten zijn op mensen, ondernemingen en instituten. Je draagt bij aan het vinden van oplossingen en gaat met medestudenten, docenten, mensen uit de rechtspraktijk en maatschappelijke partners in discussie.

Wat houdt deze studie in?
In deze video vertellen studenten en docenten je wat je kunt verwachten van de studie Arbeidsrecht.

Het studieprogramma

Je verdiept je in het nationale, Europese en internationale arbeidsrecht en is er aandacht voor de verhouding met het ondernemingsrecht. Hoe komen regels tot stand, hoe worden ze toegepast op een concrete casus en wat is het effect op de samenleving en in de onderneming? Met medestudenten en docenten werk je aan oplossingen. Daarnaast is er veel aandacht voor juridische vaardigheden, zoals onderzoeken, spreken en schrijven, en voor interdisciplinaire vaardigheden, zoals het afnemen van interviews, documentenonderzoek en onderhandelen.

Je kunt kiezen uit 5 verschillende vaardighedenvakken die onderdeel uitmaken van de Amsterdam Law Practice, ons unieke ervaringsonderwijs. Een eigentijdse manier van leren, waarbij reflectie op eigen ervaringen en het ontwikkelen van een professionele identiteit centraal staan.

Is deze master iets voor jou? 

  • Ben je geïnteresseerd in de juridische aspecten van arbeid, de rol van arbeidsrecht in de onderneming en op de arbeidsmarkt?
  • Ben je maatschappelijk betrokken en vind je goede carrièreperspectieven belangrijk?
  • Heb je een bachelor rechten gedaan aan de UvA of bij een van de andere universiteiten in Nederland?
  • Of werk je al enige tijd – bijvoorbeeld op een personeelsafdeling of een uitvoeringsinstantie – en wil je je kennis van het arbeidsrecht verdiepen? Studeren in deeltijd is mogelijk.
  • Heb je geen universitair juridisch bachelordiploma? Er zijn schakelprogramma’s voor wo- en hbo-studenten.
Master Arbeidsrecht
Copyright: FdR
Het is fijn dat je bij veel vakken ook een vaardigheid ontwikkelt, zoals het schrijven van een artikel of het geven van een presentatie Iga Mamczarz, masterstudent Arbeidsrecht Lees de verhalen van studenten
UvA-topdocenten

Je krijgt colleges van UvA-topdocenten, met veel ervaring in de beroepspraktijk

Eigen academisch onderzoeksinstituut

De UvA heeft een eigen academisch onderzoeksinstituut op het gebied van arbeid: AIAS-HSI

Amsterdam Law Practice

Een uniek programma voor ervaringsonderwijs

Actueel en persoonlijk

Speelt in op actualiteit en heeft een persoonlijk karakter

Na je studie

Met een master Arbeidsrecht heb je veel mogelijkheden. Je kunt als arbeidsjurist bijvoorbeeld terecht in het bedrijfsleven, bij de overheid, bij werkgeversorganisaties of vakbonden. Met een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau) voldoe je bij afronding van de master in principe aan de civiel effect-vereisten.

Feiten & cijfers
Diploma LLM Arbeidsrecht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start Februari, september
CROHO-code 60222