Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master

Arbeidsrecht

Opslaan in favorieten

Het arbeidsrecht is continu in beweging. Zijn maaltijdbezorgers of Uber-chauffeurs bijvoorbeeld werknemers of zelfstandigen? En hebben zij recht op sociale zekerheid bij arbeidsongeschiktheid of moeten zij dat zelf regelen? In deze master ga je op zoek naar een oplossing voor dit soort maatschappelijke vraagstukken.

Open huis

Meld je aan

Wil je de masteropleiding Arbeidsrecht gaan volgen? Zorg er dan voor dat je je op tijd aanmeldt. De aanmelddeadline is 1 juni 2021.

Bekijk ook de Open huis-pagina's. Daar vind je onder andere video's, de meestgestelde vragen en kun je via Instagram vragen stellen aan een student.

 

De masteropleiding Arbeidsrecht aan de UvA is de oudste opleiding Arbeidsrecht van Nederland. Het is een breed opgezet curriculum met veel uitdagende keuzevakken en veel aandacht voor maatschappelijke vraagstukken. Als student leer je welke regels er zijn, hoe deze tot stand zijn gekomen en hoe ze kunnen worden toegepast. Maar je beseft ook wat de effecten zijn van deze regels op mensen, organisaties en instituten. Je draagt bij aan het vinden van oplossingen en gaat met medestudenten, docenten en maatschappelijke partners in discussie. 

Wat houdt deze studie in?
In deze video vertellen studenten en docenten je wat je kunt verwachten van de studie Arbeidsrecht.

Waarom Arbeidsrecht aan de UvA? 

  1. Je krijgt colleges van UvA-topdocenten, vooraanstaande onderzoekers, en beleidsadviseurs van onderzoeksinstituten en maatschappelijke organisaties met veel ervaring in de beroepspraktijk.
  2. De UvA heeft een eigen academisch onderzoeksinstituut op het gebied van arbeid: AIAS-HSI.
  3. Deze master biedt een uniek programma voor ervaringsonderwijs. In het Lab: Het arbeidsrecht van de Toekomst doen studenten bijvoorbeeld onderzoek naar een relevant arbeidsrechtelijk probleem. En in het vak Arbeidsrecht - Moot court – een oefenrechtbank – ligt de nadruk op de togavaardigheden.
  4. De opleiding speelt in op de actualiteit, omdat arbeidsrecht altijd in beweging is.
  5. De studie heeft een persoonlijk karakter; de sfeer is informeel en er zijn veel studenten actief in de vakgroep.

Het studieprogramma

Tijdens de studie Arbeidsrecht verdiep je je in het nationale, Europese en internationale arbeidsrecht. Hoe komen regels tot stand, hoe worden ze toegepast op een concrete casus en wat is het effect op de samenleving? Samen met medestudenten en docenten werk je aan oplossingen. 

Daarnaast is er veel aandacht voor juridische vaardigheden, zoals onderzoeken, spreken en schrijven. Maar ook voor interdisciplinaire vaardigheden, zoals het afnemen van interviews, documentenonderzoek en onderhandelen. Als student kun je kiezen uit maar liefst vijf verschillende vaardighedenvakken die onderdeel uitmaken van het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice.

Master Arbeidsrecht
Copyright: FdR
Het is fijn dat je bij veel vakken ook een vaardigheid ontwikkelt, zoals het schrijven van een artikel of het geven van een presentatie Iga Mamczarz, masterstudent Arbeidsrecht Lees de verhalen van studenten

Is deze master iets jou? 

Ben je geïnteresseerd in de juridische aspecten van arbeid en de bijbehorende dynamiek? Ben je maatschappelijk betrokken en vind je goede carrièreperspectieven belangrijk? Dan past deze studie goed bij jou. De opleiding is ook aantrekkelijk voor studenten die al enige tijd werken – bijvoorbeeld op een personeelsafdeling of een uitvoeringsinstantie – en hun kennis van het arbeidsrecht willen verdiepen. Studeren in deeltijd is mogelijk.

Heb je een bachelor rechten gedaan aan de UvA of bij een van de andere universiteiten in Nederland? Dan kun je je direct aanmelden voor Arbeidsrecht. Heb je geen universitair juridisch bachelordiploma? Kijk dan bij Toelating en inschrijving. Er zijn schakelprogramma’s voor wo- en hbo-studenten.

Wist je dat …?

  • de Amsterdamse Studievereniging ArbeidsRecht (ASAR) dé studievereniging is voor studenten die geïnteresseerd zijn in het arbeidsrecht? Meer over ASAR.

Na je studie

Met een master Arbeidsrecht heb je veel mogelijkheden. Je kunt als arbeidsjurist bijvoorbeeld terecht in het bedrijfsleven of bij de overheid. Maar ook functies binnen de traditionele togaberoepen zijn binnen handbereik. Met een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau) voldoe je bij afronding van deze master in principe aan de civiel effect-vereisten voor de advocatuur en de rechterlijke macht. 

Feiten & cijfers
Diploma LLM Arbeidsrecht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start Februari, september
CROHO-code 60222