Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Internationaal en Europees belastingrecht (Fiscaal recht)
Vergelijk

Schakelprogramma's voor hbo-afgestudeerden

Met bepaalde hbo-diploma’s kan je een schakelprogramma volgen, om je kennis en vaardigheden op het vereiste niveau te brengen om toegelaten te worden tot een specifieke rechtenmaster.

Er zijn specifieke schakelprogramma’s voor de volgende masters:

 • Arbeidsrecht
 • Fiscaal recht: Internationaal en Europees belastingrecht
 • Fiscaal recht: Nederlands belastingrecht 
 • Privaatrecht: Commerciële rechtspraktijk
 • Privaatrecht: Privaatrechtelijke rechtspraktijk
 • Publiekrecht: Staats- en bestuursrecht

Daarnaast is er voor afgestudeerde HBO-Rechten (CROHO 39205) ook een civiel-effect-schakelprogramma waarmee je wordt toegelaten tot alle rechtenmasters van de UvA. Dit geldt niet voor de masters met een selectieprocedure of aanvullende (voor iedereen geldende) toelatingseisen.

De schakelprogramma’s voor hbo-afgestudeerden worden niet aan de UvA gegeven, maar bij de Schakelzone Recht, een samenwerkingsverband tussen de Open Universiteit, de UvA en andere instellingen. Het laatste deel van het schakelprogramma (de zogeheten 'kopcursus') volg je wel aan de UvA. Dat is het vak Bachelorscriptie FdR.

Wel of geen civiel effect?

Civiel effect is nodig om te kunnen worden toegelaten tot de opleiding voor advocaat, rechter of officier van justitie. De toga-beroepen. Alleen als je een hbo-rechtendiploma (CROHO 39205) hebt, kun je kiezen voor een civiel-effect-schakelprogramma. Civiel effect krijg je pas als je ook een juridische master hebt afgerond. Meer over civiel effect.

Civiel effect-schakelprogramma

Heb je een hbo-rechtendiploma (CROHO 39205), dan kun je bij Schakelzone Recht een civiel effect-schakelprogramma volgen waarmee je uiteindelijk civiel effect kunt krijgen (na afronding van je juridische master).

Je moet het civiel effect-schakelprogramma binnen 4 jaar voltooien om toegelaten te worden tot de juridische master. Lukt dat niet, dan moet je alsnog het volledige bachelorprogramma gevolgd hebben om toegang te krijgen tot de master.

Wil je geen civiel effect, dan kun je ook kiezen voor onderstaand schakelprogramma zonder civiel effect.

Schakelprogramma zonder civiel effect

Studenten met bepaalde andere hbo-diploma’s kunnen alleen het schakelprogramma zonder civiel effect volgen. Heb je een van de volgende hbo-diploma's:

 • Hogere Juridische Opleiding (CROHO 34121)
 • Human Resource Management/Personeel & Arbeid (CROHO 34609)
 • Sociaal-Juridische dienstverlening (CROHO 34641)
 • Management, Economie en Recht (CROHO 34435)
 • Fiscale economie (CROHO 34409)
 • Fiscaal recht en economie (CROHO 34140)

en heb je het certificaat behaald van de Basiscursus Recht aan de Open Universiteit, dan kun je worden toegelaten tot de Schakelzone Recht. Het masterdiploma levert dan géén civiel effect op. Het schakelprogramma zonder civiel effect moet binnen 4 jaar worden voltooid om toegelaten te worden tot de juridische master, anders ben je aangewezen op het volledige bachelorprogramma om alsnog toegang te krijgen tot de master.

Meer informatie

Informatie over het curriculum, inschrijving en meer vind je op schakelzone.nl