Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Fiscaal recht
Opslaan in favorieten

Studieprogramma

In het programma staat ondernemerschap centraal. Je gaat in op de directe heffingen die de ondernemer raken, zoals inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en erf- en schenkbelasting. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de omzetbelasting in Nederlands en Europeesrechtelijk verband. Het onderwijs wordt overwegend in kleine groepen gegeven en vraagt om een actieve houding van elke student.

Programma

Het programma van de mastertrack Fiscaal recht bestaat onder meer uit de vakken Belastingrecht in economisch perspectief, Formeel belastingrecht, Inkomstenbelasting voor het MKB, Belastingheffing van concerns en Omzetbelasting/overdrachtsbelasting. Je sluit de master af met een scriptie op het gebied van het belastingrecht.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Inkomstenbelasting voor het MKB
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Tax Accounting I
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Belastingheffing van concerns
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Formeel Belastingrecht (inclusief Fiscaal Proces)
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Tax Accounting II
  ???studyprogramme .period??? 3
  3
 • Estate planning voor DGA
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Loonheffingen
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Omzetbelasting
  4—5
  9
 • Scriptie Fiscaal recht: Fiscaal recht
  1—6
  12
 • Ervaringsonderwijs: de Amsterdam Law Practice

  In de vakken van ons unieke ervaringsonderwijs pas je je academische kennis van het recht en de geleerde vaardigheden toe door diverse juridische rollen aan te nemen, in de praktijk of in nagebootste situaties. Door te reflecteren op wie je bent als jurist werk je aan je professionele beroepsidentiteit. De vakken slaan daarmee een brug naar de samenleving en het toekomstige werkveld. 

  Bij Fiscaal recht maakt op dit moment het volgende vak onderdeel uit van de Amsterdam Law Practice:

  Hier ervaar je bijvoorbeeld de complexiteit van je rol als jurist in de context van een ingewikkelde real-life casus in het formele belastingrecht. 

 • Scriptie Fiscaal recht (12 EC)

  De Masterscriptie bestaat uit de volgende twee onderdelen:

  1. het verrichten en schriftelijk vastleggen van een wetenschappelijk onderzoek;
  2. het mondeling presenteren van dit wetenschappelijke onderzoek.

  Het vak Masterscriptie omvat vaardighedenonderwijs met betrekking tot het schrijven van een juridische masterscriptie. Dit vaardighedenonderwijs wordt rond januari (september-instroom) en rond juni (februari-instroom) gegeven. Aanvullend wordt in de periode voorafgaand aan de mondelinge presentatie een werkcollege presenteren aangeboden.

Ontdek het honoursprogramma

Wil je meer uitdaging en academische verdieping? Dan is het honoursprogramma Academic Excellence Track iets voor jou!

Onderwijsvormen

Nederlands belastingrecht wordt gegeven in hoorcolleges en in kleine werkgroepen, gericht op de actieve participatie. Toetsing vindt onder andere plaats door middel van een mondeling of een schriftelijk tentamen. Het onderwijs is dynamisch en is sterk gericht op aansluiting op de beroepspraktijk. Zo leer je hoe je een fiscale procedure voor de rechter voert. En kun je na het volgen van deze mastertrack een fiscaal advies schrijven.

Diploma Fiscaal recht

Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Fiscaal recht en de titel Master of Laws (LLM).

Meer over accreditatie en mastergraden

Civiel effect

Beschik je over een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau), dan voldoe je bij afronding van het masterprogramma Fiscaal recht  in principe aan de civiel effect-vereisten voor de advocatuur en de rechterlijke macht.