Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master
Pedagogische wetenschappen: Preventieve jeugdhulp en opvoeding (track)
Opslaan in favorieten

Open huis

Houd me op de hoogte

In het voor- en najaar kun je live Meet & Ask-sessies bijwonen per studie.
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaande formulier.

Wat kun je verwachten van deze studie?
Studente Yveline Nilsen en docent Ruben Fukkink vertellen je er meer over in de video hiernaast.
Lezing over 'Meidenwerk', in het kader van internationale vrouwendag (online)
‘Meidenwerk’ is een methodiek binnen het jongerenwerk dat zich specifiek richt op meiden (10 – 23 jaar) die opgroeien in kwetsbare situaties. Op 8 maart organiseren wij in het kader van internationale vrouwendag een lezing over deze methodiek.
Meet & Ask
Op maandag 8 en dinsdag 16 februari was er de mogelijkheid om live online in gesprek te gaan met studenten en docenten. Heb je deze sessie gemist of wil je de PowerPoint-presentatie nog eens nalezen?
Contact met de studieadviseurs
Heb je na de UvA Masterweken nog vragen of wil je advies over je mogelijkheden of persoonlijke omstandigheden? Stuur dan een mail naar studieadviseurs-pow-fmg@uva.nl.
Thema: Paarse vrijdag
Ter gelegenheid van Paarse vrijdag op 11 december heeft Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth, deze kennisclip opgenomen. Hierin legt zij uit wat Paarse vrijdag is en waarom deze dag, ook anno 2020 in Nederland, nog steeds belangrijk en nodig is.

Een overzicht van alle eerdere thema's vind je hier.

Neem een kijkje op de Roeterseilandcampus
De Roeterseilandcampus (REC) is één van de vier open stadscampussen van de Universiteit van Amsterdam en ligt in het centrum van Amsterdam. De meeste colleges van de mastertrack Preventieve jeugdhulp en opvoeding vinden plaats op het REC. Bekijk de video hiernaast om wat van de sfeer te proeven!
Kennisclip
Welk gezinsprogramma kies jij? Pedagogen komen voor diverse keuzes te staan, bijvoorbeeld bij de implementatie van een nieuw gezinsprogramma. Patty Leijten vertelt hier meer over in deze video.

Veelgestelde vragen

 • Waarom noemen jullie het een mastertrack?

  Binnen de Graduate School of Child Development and Education worden verschillende opleidingen aangeboden, waaronder Pedagogische wetenschappen en Onderwijswetenschappen. Binnen Pedagogische wetenschappen zijn verschillende richtingen te kiezen, zoals Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding, (Forensische) Orthopedagogiek en Youth At Risk. Deze richtingen noemen we mastertracks.

 • Wat is het unieke aan de mastertrack Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding?

  We zijn een relatief kleine master, waardoor het heel makkelijk is om met elkaar een band op te bouwen. De docenten zijn makkelijk bereikbaar en onderling studentcontact gaat heel soepel, zelfs in coronatijd met al het online-onderwijs. Inhoudelijk zijn we uniek omdat we ons volledig richten op de preventieve jeugdhulp waar het gaat om het voorkomen van problemen in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen in plaats van op behandelingen van deze problemen.

 • Wat is het verschil tussen de mastertrack Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding (PJO) en Youth at Risk (YAR)?

  Binnen PJO bereiden we studenten voor om als science practictioner aan de slag te gaan in Nederland. Uiteraard gebruiken we informatie vanuit de hele wereld, maar voor de praktische kant van het veld richten we ons op het binnenland. Zo kijken we gedetailleerd hoe in Nederland jeugdinterventies worden beoordeeld en lopen studenten voornamelijk (maar niet alleen) stage in Nederland. Daarnaast richten wij ons specifiek op jeugdhulp en opvoeding en hebben daardoor een iets gespecialiseerde blik dan binnen YAR.

 • Kan ik de studie ook parttime doen?

  We bieden geen officiële deeltijdvariant aan, maar je kunt er voor kiezen het ene jaar twee vakken te volgen en stage of scriptie en het jaar erop de overgebleven onderdelen.

 • Kan ik stage lopen in het buitenland?

  Ja, we bieden elk jaar ook minstens één buitenlandse stage aan. Zo hebben in het verleden PJO studenten stage gelopen bij IMBA die onder andere een vestiging heeft in Zimbabwe. IMBA richt zich met name op “empowering” van de meest kwetsbare gezinnen en kinderen in landen waar zij projecten hebben. Zo heeft één van onze studenten daar gewerkt aan het ontwikkelen van een “tool” om kinderen te begeleiden bij het verwerken van trauma’s.

  Daarnaast mag je ook zelf een stage zoeken, maar neem daarvoor wel zo snel mogelijk contact op met de stagecoördinator. Deze zal dan kijken of de instelling in onze mastertrack past en of deze kwalitatief aan onze normen voldoet.

 • Moet ik zelf een stage zoeken en waar hebben studenten tot nu toe stage gelopen?

  Wij zorgen voor een ruim aanbod van stageplekken. Deze plekken worden in het eerste semester gepresenteerd waarna je een top 4 of 5 moet doorgeven. Voor plaatsing vindt er een kennismakingsgesprek plaats en daarna kan je beginnen. Voorbeelden van stage instellingen voor in het academisch jaar 2020-2021 zijn: KidsFoundation, PI Research, Lectoraat ouderschap en ouderbegeleiding, Amsterdam Universitair Medisch Centra, Gezinsbond, Nederlands Jeugdinstituut, Center for Evidence-Based Education, Youz, Nederlandse Centrum Jeugdgezondheid, en nog veel meer instellingen!

 • Kan ik mijn bijbaantje behouden en op welke dagen heb ik onderwijs?

  We begrijpen heel goed dat studenten naast hun studie moeten werken om in levensonderhoud te kunnen voorzien. Echter, de studie kost gemiddeld 40 uur per week dus het is wel goed om daar rekening mee te houden in je planning. Eind mei/begin juni worden de roosters gemaakt en is er bekend op welke dagen je college en werkgroepen hebt.

  Het onderwijs wordt zoveel mogelijk op twee vaste dagen doordeweeks gepland en vindt overdag plaats.

Een week uit het leven van PJO-student Lieve
In een korte vlog laat Lieve Verrips zien hoe zij de studie, het studeren en het studentenleven ervaart.

Vragen? Stel ze aan een van onze studenten

Roos van Campenhout
masterstudent Pedagogische wetenschappen, track Preventieve jeugdhulp en opvoeding
Hoi, ik ben Roos en ik studeer Preventieve jeugdhulp en opvoeding.
Je kunt me alles vragen over de studie!
Stel je vraag aan Roos
Het Open huis heeft veel meer interessants te bieden.
Verken virtueel de campussen en leukste plekjes in Amsterdam.
Bekijk studies vanuit een ander oogpunt tijdens de themaweken.
Kijk welke studies er nog meer zijn.
Meld je alvast aan voor de eerstvolgende live events en blijf op de hoogte.