Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master
Pedagogische wetenschappen: Preventieve jeugdhulp en opvoeding (track)
Opslaan in favorieten

Studieprogramma

Binnen de mastertrack Preventieve jeugdhulp en opvoeding hou je je op professionele manier bezig met vragen over opvoeding, zoals: Wat zijn veelvoorkomende vragen en problemen van ouders en van professionele opvoeders? Hoe dragen leeftijdgenoten, social media, en andere invloeden buiten het gezin bij aan de ontwikkeling van jeugd?

Hoe kunnen we effectieve interventies ontwikkelen om een gezonde ontwikkeling van jeugdigen en gezinnen te ondersteunen? Je wordt opgeleid tot scientist-practitioner, die op wetenschappelijk onderbouwde wijze oplossingen weet te vinden voor dit soort vraagstukken. Op een activerende, casusgestuurde manier leer je opvoedproblemen te analyseren, en word je uitgedaagd om zelf innovatieve interventies te ontwikkelen en toetsen op het terrein van de preventieve jeugdhulp.

In het mastertraject Preventieve jeugdhulp en opvoeding is er veel aandacht voor het analyseren en ontwikkelen van opvoedingsinterventies. In verschillende modules ligt de nadruk op theoretische en empirische achtergronden van interventies gebaseerd op pedagogische vraagstellingen die rechtstreeks voortkomen uit deze praktijk. Verder ga je ook in kleine groepjes aan de slag met het zelf ontwikkelen van een interventie. Op deze wijze vullen theoretische modules en praktijkvragen elkaar aan.

Daarnaast schrijf je een scriptie en loop je stage.

Opbouw studie

Preventieve jeugdhulp en opvoeding heeft een omvang van 60 studiepunten (één studiejaar).

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Opvoeding en ontwikkeling
  ???studyprogramme .period??? 1
  9
 • Preventieve jeugdinterventies
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Grondslagen, methodologie en analyse van praktijkgericht onderzoek
  ???studyprogramme .period??? 2
  9
 • Ontwikkelen en implementeren van opvoedingsinterventies volgens de methode van intervention mapping
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Masterscriptie Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding
  1—6
  18
 • Stage Master Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding
  1—6
  12
Meer weten over het studieprogramma? Kijk in de online studiegids.
'In het werkveld wordt steeds meer ingezet op preventief werken. Dit is precies waar je je in deze master op richt. '
Marjolein van Ommen

Extra mogelijkheden

Stagemogelijkheden

Als opleiding hebben wij zelf contacten met stage-instellingen: er is een ruim aanbod en je hoeft dus zelf niet op zoek te gaan naar een stage. Ieder jaar zijn er ook een beperkt aantal stageplekken in het buitenland (kunnen we geen garantie opgeven want ieder jaar wordt het stage aanbod opnieuw bekeken).

Studielast

In het eerste semester dat uit twee blokken bestaat heb je in ieder blok twee vakken. Ieder vak bestaat uit 2 uur hoorcollege en 2 uur werkgroep per week.

Daarnaast wordt er van je verwacht dat je ongeveer 30 uur per vak aan zelfstudie per week besteed. Zelfstudie betekent niet alleen het doornemen van de literatuur maar ook in groepjes intensief samen werken. Bijvoorbeeld door samen bestaande interventies te analyseren en een kritische reflective op te geven maar ook door samen een interventie te ontwikkelen volgens een bepaalde methodiek.