Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master

Gezondheidsrecht

Opslaan in favorieten

Wat denk jij: is de overheid verplicht nieuwe geneesmiddelen altijd te vergoeden? Heeft een patiënt recht op euthanasie? Onderzoek deze en andere kwesties tijdens de nieuwe master Gezondheidsrecht. Zoek de verdieping op in het gevarieerde programma met nieuwe vakken en een aangepast curriculum.

Open huis

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

De masteropleiding Gezondheidsrecht kent een brede benadering van het vakgebied, onder meer gebaseerd op de actuele onderwerpen in het werkveld. Je bestudeert de rechten van de patiënt, maar ook de inrichting van het zorgstelsel in Nederland, de verhouding tussen recht en ethiek en de betekenis van internationale regelingen. In dat kader komen elementen uit het publiekrecht, privaatrecht en strafrecht in deze opleiding samen.

Waarom Gezondheidsrecht aan de UvA? 

 

  1. De master Gezondheidsrecht is kleinschalig, zodat er veel aandacht is voor de individuele student.
  2. In het curriculum ligt de focus op actuele onderwerpen. Deze onderwerpen vormen een geïntegreerd deel van het studieprogramma.
  3. Het ervaringsleren van de Amsterdam Law Practice inspireert tot het doen van academisch onderzoek en het verdiepen van kennis. 
  4. Het onderwijs wordt gegeven door topdocenten met veel praktijkervaring.
  5. Het onderwijs vindt grotendeels plaats in werkcolleges. Als student ontwikkel je academische vaardigheden en raak je goed thuis in de relatie tussen de juridische en de ethische aspecten.

Het studieprogramma

Het onderwijs vindt overwegend plaats in kleine groepen. We verwachten van jou een actieve deelname. Bijvoorbeeld bij het schrijven en presenteren van groepspapers. 

Het ervaringsleren van de Amsterdam Law Practice inspireert tot het doen van onderzoek en het verdiepen van kennis. Je leert door te doen, en bouwt een brug naar de samenleving. Samen met medestudenten werk je aan het oplossen van maatschappelijke problemen.

Is deze master iets jou? 

Ben je geïnteresseerd in de juridische aspecten van de gezondheidszorg en de impact van juridische regels op de positie van mensen in kwetsbare posities? Wil je iets betekenen voor mensen in de maatschappij? Dan is deze studie zeker iets voor jou.

Heb je een bachelor rechten gedaan aan de UvA of bij een van de andere universiteiten in Nederland? Dan kun je je aanmelden voor de master Gezondheidsrecht. Heb je geen universitair juridisch bachelordiploma? Kijk dan bij Toelating en inschrijving. Er zijn schakelprogramma’s voor wo- en hbo-studenten.

Voor studenten die voor 1 september 2019 zijn gestart met de toenmalige track Gezondheidsrecht (Publiekrecht) bevat de OER een overgangsbepaling.

Wist je dat …?

  • de Gezondheidsrechtelijke Studenten Amsterdam (GRSA) een informele studievereniging is, speciaal voor studenten Gezondheidsrecht? De GRSA organiseert allerlei activiteiten die je voorbereiden op het werkende leven als jurist.
  • onze docenten ook regelmatig optreden in de media als expert? Deze pagina geeft bijvoorbeeld een overzicht van docenten en onderzoekers die hun kennis delen n.a.v. de coronamaatregelen.

Na je studie

Onze alumni komen terecht binnen de gezondheidszorg, bij toezichthoudende organisaties of (aansprakelijkheids)verzekeraars. Maar ook binnen de non-profit en in togaberoepen, zoals in de advocatuur. Met een Nederlands juridisch bachelordiploma voldoe je bij afronding van deze master in principe aan de civiel effect-vereisten.

Wie zijn wij

Wie kunnen er beter over de master Staats- en bestuursrecht vertellen dan onze studenten en docenten? 

Elsemarie van Zanten, masterstudent Gezondheidsrecht
Copyright: UvA FdR
Berichten uit de actualiteit die een raakvlak hebben met het gezondheidsrecht komen geregeld in de colleges terug Elsemarie van Zanten, masterstudent Gezondheidsrecht Lees de verhalen van studenten en docenten
Download een compleet overzicht van deze studie
Feiten & cijfers
Diploma LLM Gezondheidsrecht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 60516