Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master

Strafrecht (Publiekrecht)

Opslaan in favorieten

Hoe ver mag de overheid gaan in het ontwikkelen van opsporingstechnieken die ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer? Hoe moet strafrechtelijk worden omgegaan met terugkerende Syriëgangers? Dit soort maatschappelijk en rechtsstatelijk relevante vraagstukken komt aan de orde in de mastertrack Strafrecht.

Open huis

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Tijdens de opleiding Strafrecht wordt de volledige loop van de strafrechtspleging, van preventie en opsporing tot tenuitvoerlegging behandeld. Je studeert af als allround strafjurist. De nadruk ligt op grootstedelijke, rechtsstaat-ondermijnende en transnationale strafrechtelijke problematiek. Met andere woorden: de bestrijding van terrorisme, mensenhandel- en smokkel, corruptie, cybercrime en witwassen. Er is veel aandacht voor de strafrechtpraktijk. Zo leer je pleiten en rekwireren van praktijkbeoefenaars en verdiep je je in actuele thema’s en knelpunten.

Waarom Strafrecht aan de UvA? 

  1. De studie is praktijkgericht: advocaten en officieren van justitie leren studenten rekwireren en pleiten. Ook kun je in een van onze rechtswinkels werken.
  2. De opleiding leidt op tot allround strafrechtjurist. Alle thema’s die relevant zijn voor de praktijk worden grondig bestudeerd in een programma dat de chronologie van de strafrechtspleging volgt.
  3. Strafrecht studeren in Amsterdam kenmerkt zich door een kosmopolitische en grootstedelijke benadering van het strafrecht.
  4. Je krijgt les van beroepsbeoefenaren en ervaren docenten die werkzaam zijn of zijn geweest in de rechtspraktijk.
  5. Amsterdam heeft ruime mogelijkheden voor strafrechtelijke stages. De stad heeft veel advocatenkantoren, is de vestigingsplaats van menig toezichthouder, van de rechtbank, het gerechtshof en het Functioneel Parket (OM).

Het studieprogramma

Tijdens de studie verdiep je je kennis van het positieve strafrecht. Een centrale vraag is hoe het Nederlands strafrecht zich verhoudt tot andere disciplines en rechtsstelsels. Enkele deelgebieden zijn opsporing en vervolging in Europees perspectief, het strafrechtelijk bewijsrecht en het strafrechtelijk sanctierecht. Je kunt je ook verdiepen in het internationaal strafrecht, het militair strafrecht of stage lopen. Via het ervaringsgericht onderwijs van de Amsterdam Law Practice leer je door te doen. In de simulatie Oefenrechtbank strafrecht leer je bijvoorbeeld op basis van echte strafdossiers pleiten, rekwireren en een vonnis uitspreken op een openbare terechtzitting.

Is deze master iets jou? 

Wil je opgeleid worden tot een strafrechtjurist die op een kritische manier naar het recht durft te kijken? Dan is de mastertrack Strafrecht aan de UvA echt iets voor jou.

Strafrecht, één van de twee tracks binnen de masteropleiding Publiekrecht, is direct toegankelijk voor studenten met een universitair juridisch bachelordiploma behaald aan een Nederlandse universiteit. Heb je geen universitair juridisch bachelordiploma? Kijk dan bij Toelating en inschrijving. Er zijn schakelprogramma’s voor wo- en hbo-studenten.

De sectie Strafrecht aan de UvA

De sectie Strafrecht verricht onderzoek op het terrein van het nationaal, internationaal, grensoverschrijdend, Europees en rechtsvergelijkend strafrecht en het militair recht. Een internationaal, grensoverschrijdend en interdisciplinair perspectief is kenmerkend voor zowel het onderwijs als het onderzoek.

Na je studie

Veel van onze alumni werken in de strafrechtadvocatuur en bij de rechterlijke macht, politie, een ministerie of bij de bijzondere opsporingsdiensten. Ook gemeenten, semi-overheidsinstanties en NGO’s hebben behoefte aan academische juristen. Met een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau) voldoe je bij afronding van deze mastertrack in principe aan de civiel effect-vereisten.

Wie zijn wij

Wie kan er beter over de master Staats- en bestuursrecht vertellen dan onze studenten en docenten? 

Saloua Karami, masterstudent Strafrecht
Copyright: Saloua Karami
Het vak Oefenrechtbank strafrecht was doorslaggevend voor mijn beroepskeuze, het geeft een kijkje in de praktijk. Saloua Karami, masterstudent Strafrecht Lees de verhalen van studenten en docenten
Download een compleet overzicht van deze studie

Wist je dat …?

  • de rechtenstudenten van Stichting Juridisch Spreekuur Gedetineerden (JSG) rechtshulp verschaffen aan gedetineerden? Kijk op juridischspreekuur.com.
  • er een actieve strafrechtelijke studievereniging is: M.P. Vrij? M.P. Vrij organiseert o.a. lezingen over strafrechtelijk en maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarnaast zijn er pleitoefeningen en borrels.
Feiten & cijfers
Diploma LLM Publiekrecht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Start Februari, september
CROHO-code 60220