Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Minor

Literatuur en opinievorming

Wat is de status van de roman in het publieke debat? Welke bijdrage levert een auteur aan het debat en welke inzichten of vormen van betrokkenheid levert de literatuur op? Het zijn deze vragen die je in de minor Literatuur en opinievorming leert beantwoorden.

Moderne schrijvers hebben met hun literaire werk de Nederlandse opinievorming op cruciale manieren beïnvloed, denk aan J.J. Cremers Fabriekskinderen, Multatuli’s Max Havelaar, Anja Meulenbelts De schaamte voorbij of Heleen van Royens De gelukkige huisvrouw. Ook intellectuelen en politici bedienen zich regelmatig  van literaire expressievormen om hun gedachtegoed voor het voetlicht te brengen (o.a. Anil Ramdas, Ian Buruma, Dubravka Ugrešić, Simone van Saarloos, Gert-Jan Segers en Thierry Baudet). Daarnaast wordt de opinievormende functie van literatuur ook op andere manieren zichtbaar, bijvoorbeeld in de poëzievoordracht tijdens herdenkingen, geëngageerde bijdragen van schrijvers op festivals, evenementen als Keti Koti en het televisieprogramma Buitenhof.

Studieprogramma

Semester 1

  • Literaire interventies in het publieke debat (6 EC)
  • Literatuur en discours (6 EC)
  • Schrijfatelier: kunst en kunde (6 EC)

Semester 2

  • Literatuur en de wereld van nu (6 EC)
  • Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis (6 EC)

Voorbereiding master

De minor Literatuur en opinievorming kan een goede voorbereiding zijn op een Engelstalig masterprogramma in Literary Studies en Cultural Analysis (beide zijn Research masters) en de eenjarige masters Literature, Culture and Society en English Literature and Culture.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. Dit betekent dat je minimaal 48 punten van je propedeuse moet hebben behaald. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

Je kunt je vanaf 9 april aanmelden voor deze minor.

Een minor in de geesteswetenschappen

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op. Meer informatie vind je op onderstaande website.

Feiten & cijfers
Studielast 30 EC,
Voertaal Nederlands
Start September