Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Minor

Noors

Ben je geïnteresseerd in Noorwegen en wil je Noors leren? Dan is dit je kans: in de minor Noorse taal en cultuur leer je Noors spreken en schrijven, lezen en verstaan. Omdat het Noors veel overeenkomsten heeft met Nederlands, Duits en Engels, lees je al na acht weken een Noors kinderboek en kun je aan het eind van het eerste semester een gesprekje voeren in het Noors.

Naast het leren van de taal krijg je bij deze minor veel informatie over de moderne Noorse samenleving (denk aan de olie, de keuze om geen lid te worden van de EU, de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede). Je volgt het Noorse nieuws en bovendien bestudeer je in het tweede semester de geschiedenis van Noorwegen. In blok 3 volg je, samen met studenten van andere talenminoren, het vak 'De wereld in talen', waarin je meer leert over bijvoorbeeld hoe talen onderling (kunnen) verschillen, hoe wij de wereld ervaren door taal en hoe wij taal gebruiken (taalcultuur). Als je de minor hebt afgerond beheers je het Noors op CEFR-niveau B1 voor spreken en schrijven en B2 voor lezen en luisteren.

Een minor in de talen vergt behoorlijk wat inspanning. Naast de intensieve colleges zul je regelmatig bezig zijn met zelfstudie en voorbereiding op vocabulaire-, luister- en grammaticatoetsen, ook als je al voorkennis hebt. Het is raadzaam om je van tevoren goed te informeren over het niveau en tempo van de minor Noors. Hiervoor kun je contact opnemen met de coördinator, Tanja Bouwman: t.bouwman@uva.nl.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Taalvaardigheid Noors 1 & cultuur en samenleving van het moderne Noorwegen
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Taalvaardigheid Noors 2 & cultuur en samenleving van het moderne Noorwegen
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • De wereld in talen
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Taalvaardigheid Noors 3 & Noorse cultuur, geschiedenis en samenleving A
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Taalvaardigheid Noors 4 & Noorse cultuur, geschiedenis en samenleving B
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
UvA Studiegids: Minor Noors

Masterprogramma

Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Noors kan een goede voorbereiding zijn op een master in bijvoorbeeld Language, Literature and Education, Literature, Culture and Society. Maar je kunt ook denken aan een master in European Studies (Identity and Integration of European Policy). Bekijk altijd de toelatingseisen op de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

De aanmelding voor het studiejaar 2022-2023 start op 12 mei 2022.

Feiten & cijfers
Studielast 30 EC,
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
Locatie Universiteitskwartier