Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Minor

Theoretische filosofie

In de minor Theoretische filosofie bestudeer je vier fundamentele filosofische velden: de metafysica, epistemologie, taalfilosofie en filosofie van de geest.

In de film Ex Machina moet Caleb testen of Ava, een zeer geavanceerde robot, zodanig intelligent verdrag vertoont, dat het niet te onderscheiden is van menselijk gedrag. Deze test, een variant van de zogenoemde Turingtest, omvat een aantal filosofische kernvragen omtrent de aard van werkelijkheid, kennis, taal en betekenis. Welk soort kennis heeft Ava? Als Caleb aan Ava vraagt: ‘What’s your name?’ en zij reageert met: ‘Ava’, heeft Ava Calebs vraag dan wel begrepen? Of is betekenis iets meer dan dat, en zo ja, wat dan?

In aanvulling op de systematische kennis van de praktische of theoretische filosofie kun je in het eerste jaar ook overzichtskennis verwerven van de geschiedenis van de filosofie.

Studieprogramma

De minor Theoretische filosofie omvat 30 EC en heeft de volgende vakken:

1e semester

  • Theoretische filosofie 1 (6 EC)
  • Theoretische filosofie 2 (6 EC)
  • Literatuurstudie: Geschiedenis van de filosofie (6 EC)

2e semester

Je kiest voor het vak Metaphysics óf Language and cognition en Embodied cognition samen als je meer geïnteresseerd bent in filosofie van de taal en cognitie. 

  • Metaphysics (12 EC)
  • Language and Cognition (6 EC)
  • Embodied cognition (6 EC)

Voorbereiding op een master

De minor Theoretische filosofie kan een goede voorbereiding zijn op het eenjarige masterprogramma Filosofie of de tweejarige master Philosophy of the Humanities and the Social Sciences

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. Dit betekent dat je minimaal 48 punten van je propedeuse moet hebben behaald. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor de minor Theoretische filosofie in het studiejaar 2020-2021. Het maximale aantal deelnemers is bereikt.

Een minor in de geesteswetenschappen

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op. Meer informatie vind je op onderstaande website.

Feiten & cijfers
Studielast 30 EC,
Voertaal Nederlands
Start September