Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Minor

Theoretische filosofie

Opslaan in favorieten

In de minor Theoretische filosofie bestudeer je vier fundamentele filosofische velden: de metafysica, epistemologie, taalfilosofie en filosofie van de geest.

In de film Ex Machina moet Caleb testen of Ava, een zeer geavanceerde robot, zodanig intelligent verdrag vertoont, dat het niet te onderscheiden is van menselijk gedrag. Deze test, een variant van de zogenoemde Turingtest, omvat een aantal filosofische kernvragen omtrent de aard van werkelijkheid, kennis, taal en betekenis. Welk soort kennis heeft Ava? Als Caleb aan Ava vraagt: ‘What’s your name?’ en zij reageert met: ‘Ava’, heeft Ava Calebs vraag dan wel begrepen? Of is betekenis iets meer dan dat, en zo ja, wat dan?

In aanvulling op de systematische kennis van de theoretische filosofie verwerf je ook overzichtskennis van de geschiedenis van de filosofie.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieprogramma

De minor Theoretische filosofie omvat 30 EC en heeft de volgende vakken:

Semester 1

  • Theoretische filosofie 1 (6 EC)
  • Theoretische filosofie 2 (6 EC)
  • Literatuurstudie Geschiedenis van de filosofie (6 EC)

Semester 2

Je kiest voor het vak Metaphysics óf Language and cognition en Embodied cognition samen. 

  • Metaphysics (12 EC)
  • Language and Cognition (6 EC)
  • Embodied Cognition (6 EC)

Voorbereiding op een master

De minor Theoretische filosofie kan worden uitgebreid tot 60 EC. Heb je een ander universitair bachelordiploma dan een bachelor Filosofie, dan ben je na het afronden van deze uitgebreide minor toelaatbaar tot het masterprogramma Filosofie / Philosophy.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. Dit betekent dat je minimaal 48 punten van je propedeuse moet hebben behaald. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

Je kunt je vanaf mei 2021 aanmelden voor deze minor. Interesse in deze minor? Graag houden we je op de hoogte over voorlichtingsactiviteiten en over wanneer de aanmelding start:

Feiten & cijfers
Studielast 30 EC,
Voertaal Nederlands
Start September