Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Open Programma

Biophilia: liefde voor natuur in het Antropoceen

Dit najaar geeft prof. dr. Erik de Jong in het kader van de ARTIS Leerstoel een reeks colleges met als thema 'mens – natuur' en de samenhang tussen cultuur en natuur in de afgelopen 400 jaar.

Het college heeft als doel een kader te verschaffen waarmee actuele discussies over natuur en mens beter begrepen kunnen worden en vanuit het eigen vak gevolgd.

De colleges gaan uit van de biophilia-hypothese van de Harvard bioloog Edward Wilson, die onze liefde voor het levende beschouwt als het resultaat van een biologisch evolutieproces. Huisdier, tuinplant, strand, bos en hei, in een park op het gras liggen, ARTIS bezoeken, bloemen op tafel: ‘biophilia’ (vaak vertaald als ‘liefde tot natuur’) doordringt alle lagen van onze samenleving. Ons verlangen naar die natuur sluimert, volgens Wilson, zelfs in de meest kunstmatige omgevingen zoals de stad. We worden immers aangetrokken tot ruige wildernis maar ook tot het stadspark. Affectie voor natuur voedt de naturalist, de wandelaar, de dichter en de vegetariër, maar ook de toerist en de sporter, de wetenschapper en de kunstenaar.

Onze tijd kenmerkt zich door een complexe samenhang tussen natuur en cultuur. Deze twee grootheden zijn in onze uitdijende mondiale stedelijke en technologische cultuur zelfs het resultaat van dubbelzinnige en omstreden processen geworden. Dat heeft een nieuw tijdperk ingeluid: het Antropoceen. Deze door de mens beheerste wereld stelt dringende ethische, morele en filosofische vragen naar waar onze grenzen en mogelijkheden ten aanzien van de natuur en de grondstoffen van de aarde liggen. Wordt natuur cultuur? Kunnen cultuur en democratie veranderen door bio-emancipatie en een nieuw besef van natuur? Is een nieuw eco-bewustzijn noodzakelijk? Wie draagt verantwoordelijkheid? Deze collegereeks wil onze complexe verwevenheden met natuur blootleggen om te kunnen komen tot besef van de betekenis van ‘biophilia’ in ons antropocene tijdperk.

Het programma van deze reeks ziet er als volgt uit:

Deel 1: Biophilia in het Antropoceen  

 1. Biophilia of liefde tot natuur, een verkenning 
 2. Natuur en cultuur: nut en schoonheid, controle en nieuwsgierigheid
 3. Biophilia in het Antropoceen: wordt natuur cultuur? 
 4. Antropocene vragen aan natuur en samenleving 
 5. Natuur en de kracht van verhalen: ervaringswerelden voorbij de vorm 
 6. Verantwoordelijkheid voor natuur: Ecofeminisme (gastcollege Antonia Weiss MA)
 7. De liefde tussen natuur en machine (gastlezing Ian Ingram en Theun Karelse, in het Engels)

Deel 2: Biophilia: de natuur der dingen

 1. Tienduizend dingen: westers? niet-westers?
 2. Hemel en Aarde
 3. Boom en bos 
 4. Dier en Plant
 5. Natuur in stad en land 
 6. Humanisme en Posthumanisme
 7. Landschap, nabeschouwing en einddiscussie

Docent

Datum, tijd, locatie en prijs

 • 3 september t/m 3 december
 • iedere donderdag van 11.00-13.00 uur, incl. pauze
 • online via Zoom
 • € 210 (regulier), € 189 (AUV-leden / ARTIS-leden)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor aanvang van (en tijdens) de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges, online
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal

Wordt via Canvas ter beschikking gesteld.

Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum 10 dagen voor aanvang (plaatsing op basis van beschikbaarheid)

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast  Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 14 weken
Voertaal Nederlands
Start September