Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

In Nederland kunnen kinderen zich in relatief grote vrijheid binnen hun omgeving verplaatsen. En dat is vooral te danken aan hun fiets. Een uniek verschijnsel in de wereld. Hoe worden ze door deze onafhankelijke mobiliteit beïnvloed? Gaan ze hierdoor anders tegen de stad aankijken? In samenwerking met het NEMO Science Museum starten onderzoekers van de UvA een nieuw project rond dit thema

Tieners fietsen door Amsterdam
Tieners fietsen door Amsterdam (foto: Pixabay)
Tieners fietsen door Amsterdam
Tieners fietsen door Amsterdam (foto: Pixabay)

Door te reizen komen we in andere sociale en ruimtelijke omgevingen dan die waarin we wonen of naartoe gaan. De manier waarop we ons verplaatsen - te voet, per fiets, bus of auto – heeft grote invloed op hoe we worden blootgesteld aan die omgevingen en hoe we deze ervaren, vertrouwen of  ons er onderdeel van voelen.

Hoe zit dit bij kinderen in Nederlandse steden, die vaak zelfstandig mogen reizen? Raken zij door hun mobiliteit meer vertrouwd met hun stad? Hoe rijk, gedetailleerd en compleet is het beeld dat zij hebben van hun ruimtelijke omgeving? Het Urban Cycling Institute, waarbinnen UvA-onderzoekers samenwerken die gespecialiseerd zijn in fiets- en mobiliteitsgedrag, lanceert in samenwerking met het NEMO Science Museum in Amsterdam een nieuw project waar naar antwoorden op deze vragen wordt gezocht.

Het onderzoek over mobiliteit en kinderen

In het onderzoek wordt vooral gekeken hoe de mate waarin kinderen onafhankelijk zijn in hun mobiliteit (gebruikt vervoermiddel, gekozen routes en toegepaste tactieken) van invloed is op hun begrip van de stedelijke omgeving. UvA-onderzoeker Manuela Ferreira Torres en haar team gaan daarvoor via enquêtes ouders bevragen over de mobiliteitsgewoonten van hun kinderen, cognitieve tekeningen verzamelen van kinderen over hun route van en naar school, en een onderzoek met gps-tracking uitvoeren onder kinderen met een smartphone. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt tussen zelfgerapporteerd en aangetoond mobiliteitsgedrag.

Een expositie over fietsen

Het onderzoek is onderdeel van de NEMO expositie ‘Fantastische Fietsen’ over de Nederlandse fietscultuur. Omdat er in geen land ter wereld zoveel gefietst wordt als in Nederland, staat het NEMO Science Museum in de maanden juli en augustus 2019 in het teken van deze expositie. NEMO wordt dan omgetoverd tot een waar fietsmekka, met workshops voor jong en oud.  Kunstenares Charlotte van Otterloo ontwikkelde hiervoor interactieve installaties geïnspireerd op de ontwikkeling van de fiets.

Links