Switch to English

Overal in Europa proberen steden hun duurzaamheid te verbeteren door stedelijke mobiliteit veel minder afhankelijk te maken van de auto. Maar in dat streven naar een ‘autoluwe’ stad missen ze twee dingen: een proactieve visie op duurzame én zonder auto bereikbare steden, en effectieve strategieën om in te spelen op systematische weerstand tegen verandering. Met het EX-TRA-project wordt kennis verzameld die deze twee tekortkomingen kan oplossen.

straatexperiment

De kern van EX-TRA bestaat uit transitie-experimenten in stadsstraten of bewuste tijdelijke aanpassingen in het gebruik, de regulering en/of de vorm van straten, waarmee de mogelijkheden voor een systemische verandering naar een ‘autoluwe’ stad kunnen worden verkend. Via stedelijke proeftuinen in Amsterdam, Bologna, Milaan, Gent, München en Londen wordt met het project informatie verzameld over:

1. Mogelijke combinaties van fysieke inrichting en regelgeving die meer verschillende soorten gebruik en een inclusiever gebruik van stadsstraten mogelijk maken
  2. Randvoorwaarden voor vervoer en inrichtingsplannen om stadswijken beter te voet en per fiets bereikbaar te maken
  3. Gedeelde mobiliteitsplatformen en opties voor micromobiliteit en vrachtvervoer die een aanvulling vormen op aantrekkelijke straten en toegankelijke wijken
  4. Strategieën voor verandering die de overgang naar een ‘autoluwe’ stad kunnen versnellen.

Financiering en partners

Luca Bertolini, hoogleraar Planologie aan de Universiteit van Amsterdam, zal het EX-TRA-project gaan leiden. Het gaat om een internationaal project, waarvoor 1,8 miljoen euro beschikbaar is gesteld door het programma ERA-NET Cofund Urban Accessibility and Connectivity (ENUAC). EX-TRA is een samenwerking tussen veertien wetenschappelijke en maatschappelijke partners in Nederland, Italië, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Over ERA-NET

ERA-NET Cofund Urban Accessibility and Connectivity (ENUAC) ondersteunt onderzoekers, steden, gemeenten, bedrijven, het maatschappelijk middenveld en andere belanghebbenden bij het opzetten van transnationale consortia om uitdagende innovatie- en onderzoeksprojecten te ontwikkelen die een antwoord bieden op de uitdagingen van duurzame stedelijke mobiliteit van passagiers, goederen, vervoer en connectiviteit als integrale en essentiële onderdelen van duurzame stedelijke ontwikkeling.

Prof. dr. ir. L. (Luca) Bertolini

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen