Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op de aftrapbijeenkomst van de vaccinatiealliantie op 26 maart heeft Roland Pierik (Paul Scholten Centre) de bundel “Hoe nu verder met de vaccinatietwijfel?” aangeboden aan Staatssecretaris Paul Blokhuis (WVC).

De bundel komt voort uit een colloquium dat het het Paul Scholten Centre for Jurisprudence in februari organiseerde samen met het Institute for Advanced Study. Deskundigen uit verschillende academische disciplines bespraken vanuit hun eigen specialisme het fenomeen vaccinatietwijfel en welke rol de overheid daarbij zou moeten opnemen. De deelnemers kregen aan het einde van de bijeenkomst de volgende vraag: gegeven de huidige discussie, wat zou uw advies zijn aan de Staatssecretaris op basis van uw specialisatie? In deze bundel worden tien antwoorden op deze vraag gepresenteerd.

Niet eensluidend

De antwoorden in de bundel zijn niet eensluidend: sommigen pleiten voor meer vaccinatiedrang, anderen juist niet. Er lijkt wel consensus te zijn ten aanzien van de stelling dat ‘meer informatie geven’ niet de oplossing is, maar dat communicatie vooral ook op relevante waarden moet ingaan. In ieder geval is duidelijk dat er een palet aan maatregelen nodig is om de vaccinatiegraad te beschermen. De verschillende bijdragen bieden daarvoor veel ingrediënten.

Vaccinatiealliantie

De vaccinatiealliantie verbindt jeugdartsen en -verpleegkundigen, huisartsen, doktersassistenten, apothekers, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers. Samen willen zij uitgesproken deelnemen aan het maatschappelijke debat over het grote belang van vaccineren voor de gezondheid van kinderen en volwassenen. 

Stichting VaccinVrij

De bundel is intussen al in onverwachte hoek ontdekt en besproken: de Stichting VaccinVrij, een van de grotere Nederlandse antivaccinatieorganisaties, heeft de inleiding van de bundel aan een uitgebreide analyse onderworpen.