Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

FAQ

Hier vind je veelgestelde vragen over vakaanmelding met de antwoorden.

 • Voor welke vakken moet ik me wel/niet aanmelden?
  • Je meld je aan voor verplichte vakken en keuzevakken voor het hele semester (blok 1, 2, en 3).
  • Als je een minor wilt volgen: Meld je aan voor zowel de minor als geheel, als voor de minorvakken afzonderlijk. Dit gaat via de opleiding die de minor aanbiedt.
 • Voor hoeveel studiepunten (EC) mag ik me per semester aanmelden?

  We adviseren je om je voor niet meer dan 30 EC aan vakken per semester aan te melden. Dit komt overeen met een studiebelasting van 40 uur per week (1 EC staat voor 28 studie-uren). Het maximum aantal studiepunten waarvoor je je per semester mag aanmelden is 42 EC.

  Meld je je aan voor meer dan 42 EC dan ontvang je per mail een waarschuwing. Als je na sluiting van de vakaanmelding voor meer dan 42 EC staat aangemeld, dan word je uitgeschreven voor de vakken waarvoor je je het laatst hebt aangemeld.

  Als je in een semester meer dan 42 EC studiepunten wil volgen, dien je dit voorafgaand aan de aanmeldperiode voor te leggen aan de studieadviseur.

 • Hoe en wanneer meld ik me aan voor vakken?

  Je kunt je aanmelden voor vakken via de knop 'Aanmelden' die zichtbaar is bij iedere vakbeschrijving in de studiegids. Voor aanvang van het eerste en tweede semester is er een vastgestelde aanmeldingsperiode die op de website wordt aangekondigd.

 • Ik voldoe (nog) niet aan de ingangseisen voor een verplicht vak. Wat moet ik doen?

  Als uit de behaalde studieresultaten blijkt dat je niet aan de ingangseis(en) voldoet, verlies je het recht op deelname en word je afgemeld voor het vak.

  Mocht je een dispensatieverzoek willen indienen, neem dan contact op met de studieadviseur om dit te bespreken.

 • Ik kan een vak niet vinden.

  Zoek het vak in de studiegids op en voeg het vak op naam of op vakcode toe aan de planner. Kun je het vak alsnog niet vinden? Controleer in de studiegids en/of op het rooster of het vak dit semester wel wordt aangeboden. Zo ja, neem contact op met de onderwijsbalie.

 • Ik heb me aangemeld voor een vak, maar zie het niet terug in Aanmelden of SIS. Hoe kan dat?

  Er is iets mis gegaan als je het vak niet terug kan zien in het overzicht van je aanmeldingen. Neem contact op met de onderwijsbalie.

 • Het lukt me niet om me aan te melden voor een (of meerdere) vak(ken). Wat kan de oorzaak zijn?

  Waarschijnlijk heeft het met een van onderstaande oorzaken te maken:

  • De aanmeldperiode voor het betreffende vak is nog niet begonnen of is al voorbij.
  • Het vak wordt komend semester niet aangeboden.
  • Je hebt nog geen herinschrijving gedaan in Studielink.

  Kan het hier niet aan liggen? Neem contact op met de onderwijsbalie.

 • Hoe kan ik zien voor welke vakken ik ben aangemeld?

  Ga op uva.nl/vakaanmelden naar het "Overzicht Aanmeldingen'' en controleer je vakaanmeldingen.

 • De aanmeldperiode is voorbij. Kan ik me toch nog voor een vak opgeven?

  Gaat het om vakken Communicatiewetenschap, dan kun je nog proberen een plaats te krijgen tijdens de verlate vakaanmelding, maar dit is niet gegarandeerd. Voor (keuze)vakken van andere opleidingen zul je navraag moeten doen bij de Onderwijsbalie van de betreffende opleiding.

 • Ik sta op de wachtlijst voor een verplicht vak. Wanneer hoor ik of ik geplaatst ben?

  Indien je voldoet aan de ingangseisen, word je uiterlijk twee weken voorafgaand aan de start van het blok geplaatst voor een werkgroep.

 • Moet ik zelf checken op overlap bij electives?

  Het systeem houdt rekening met overlap tussen de verschillende Communicatiewetenschap vakken. Echter, zal het systeem je ook plaatsen als er geen alternatief is. Het systeem houdt geen rekening met overlap tussen Communicatiewetenschap vakken en vakken die je wilt volgen van een andere opleiding. Check daarom goed het rooster voordat je je aanmeldt. Het rooster staat vanaf 1 juni online.

 • Kan ik nog ruilen van werkgroepen?

  Als je liever aan een andere werkgroep deelneemt, dan kun je via de ruilbeurs in GLASS van werkgroep proberen te wisselen. Om je kans te vergroten, adviseren we je om zo veel mogelijk mogelijkheden op te geven. De deadline om te ruilen is donderdag 17.00 uur voor het blok begint. 

 • Wat is ronde 2/wat als ik niet geplaatst ben voor een vak?

  Als je in ronde 1 niet geplaatst bent voor de vakken van je voorkeur, kun je je voor een ander vak aanmelden tijdens ronde 2. Dit geldt voornamelijk voor topics/electives.  

 • Wat betekent “vak bijna vol”?

  Dit betekent dat er nog maar enkele of soms helemaal geen plekken meer zijn in het vak. Mocht zich iemand tijdens die ronde uitschrijven, kun je mogelijk nog geplaatst worden. De kans is echter wel heel klein. Zorg er dus voor dat je een alternatief hebt.  

 •  Hoe zie ik of ik me moet aanmelden voor een vak in SIS of in GLASS?

  Voor de vakken van Communicatiewetenschap schrijf je je in via GLASS. Als je een vak van een andere opleiding volgt, kun je in de studiegids zien via welk platform je je voor het vak moet aanmelden.  

 • Hoe schrijf ik me in voor topics?

  Als je een topic wilt volgen, selecteer dan 5 topics waarin je geïnteresseerd bent. Door te slepen in het systeem kun je je volgorde bepalen. Door meerdere topics te kiezen, is de kans groter dat je geplaatst wordt voor een vak van je keuze. Je kunt aangeven hoeveel topics je wilt volgen. Plaatsing is niet gegarandeerd.