Het principe van een 3D printer bestaat al jaren. En de meeste 3D printers kunnen alleen gebruik maken van nieuwe, ongebruikte kunststoffen. Het Amsterdamse bedrijf vanPlestik ontwikkelde daarom een unieke 3D printer waarmee van oud plastic nieuw plastic wordt gemaakt. Met één druk op de knop rolt er zo een nieuw product uit de printer.

Van al het ingezamelde plastic wordt daadwerkelijk maar zo’n 10 procent gerecycled. De rest wordt allemaal verbrand in de oven. Deze speciale 3D printer biedt de mogelijkheid om echt te recyclen, de afvalberg te verminderen en van plastic afval nieuwe producten te maken.

UvA ook!

De UvA is ook zo’n geweldige printer rijker. Deze verplaatsbare printer vind je in de hal van REC-A op de begane grond, tegen de trap.

De 3D printer is geplaatst door HAGO, als onderdeel van de schoonmaakaanbieding voor het nieuwe schoonmaakcontract. De achterliggende gedachte is om bij studenten en medewerkers nog meer bewustwording rondom afvalscheiding te creëren en de plastic UvA afvalstroom te verminderen.

De printer blijkt, na de eerste week van plaatsing, al een groot succes te zijn. Al op de eerste dag werden meer petflessen ingezameld dan daarvoor in een hele week. Een paar dagen later werd zelfs gedurende de ochtend al meer ingezameld dan normaliter gedurende een hele maand!

Wat en wanneer?

Van de ingezamelde petflessen wordt een draad gemaakt waarmee de 3D printer, in principe,  alles kan printen. Op dit moment kun je kiezen voor een armband of pashouder. De printer staat in de hal van REC- A en is in gebruik van 10.00 tot 14.00 uur.

Deze week wordt een bijbehorende informatiezuil geplaatst en komt er een boekje te liggen waarin studenten en medewerkers aan kunnen geven wat voor producten ze graag geprint zouden zien. Daar wordt vervolgens een keuze uit gemaakt en op geprogrammeerd.