Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Welke rol kunnen de ervaringen en percepties van eindgebruikers spelen bij de transformatie van industrieel erfgoed tot culturele locaties? Deze vraag stond centraal in het interactieve ontwerplaboratorium [RE]FRAME dat onderzoeker Marline Lisette Wilders en architect Edoardo Mentegazzi in 2015 en 2016 organiseerden in de Noord-Italiaanse industriestad Turijn. De belangrijkste uitkomsten van dit ontwerpend onderzoek zijn nu gebundeld in deze publicatie.

Reframe

Het interactieve ontwerplaboratorium maakte deel uit van het tweejarig onderzoek From Working Space to Theatre Space: the user perspective dat werd gefinancierd vanuit het Rubicon-programma voor getalenteerde onderzoekers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In dit project onderzochten Wilders en Mentegazzi hoe lokale gemeenschappen zich verlaten industriële plekken toe-eigenen en de verschillende waarden en betekenissen van deze locaties een nieuwe invulling krijgen als gevolg van het hergebruik.

Het onderzoek vond plaats in Turijn, dat zich ontwikkelt van een industriële one-company town naar een post-industriële smart city waarin voor cultuur een belangrijke rol is weggelegd als instrument voor ontwikkeling.

[RE]FRAME. De fabriek herontdekt: het perspectief van gebruikers in het transformatieproces

  • Marline Lisette Wilders en Edoardo Mentegazzi
  • East Wind Academic Publishers, 2017
  • ISBN 978-9492509-00-0 (ebook ISBN 978-9492509-01-7)